Hlavní obsah

Recese se může vrátit do dvou let, potvrdila centrální banka USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Riziko, že se americká ekonomika v následujících dvou letech znovu ocitne v recesi, je velmi vysoké. Upozornila na to Federální rezervní banka v San Francisku, tedy jeden z 12 ústavů, které dohromady tvoří americkou centrální banku (Fed). V nejbližší době, tedy v horizontu jednoho čtvrtletí, je toto riziko slabší, naznačila banka.

Foto: Larry Downing, Reuters

Sídlo centrální americké banky (FED)

Článek

Sanfranciský Fed se takto o stavu ekonomiky vyjádřil pár hodin předtím, než Fed oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice. Očekává se, že banka ponechá základní úrokovou sazbu na historickém minimu v pásmu nula až 0,25 procenta, spekuluje se ale, že právě kvůli zhoršení ekonomiky obnoví některá podpůrná opatření, patrně nákup dluhopisů.

Pravděpodobnost druhé recese v nejbližších 18 až 24 měsících je podle Fedu vyšší, než pravděpodobnost hospodářského růstu. Tomu nahrávají i data z poslední doby, podle nichž lidé méně utrácejí a mají slabší důvěru v ekonomiku, zatímco firmy nepřibírají tolik lidí, jak se čekalo. Tím se asi bude zabývat i dnešní schůzka Fedu.

Na riziko nové recese americké ekonomiky upozornil výzkumný tým, který pracoval převážně s předstihovými indikátory. Výzkum podle vědců sice vedl k rozličným výsledkům, podle toho, jaké indikátory se použily, obecně se ale ukázalo, že makroekonomický výhled se patrně už od příštího léta začne výrazně zhoršovat.

"Hospodářská politika samozřejmě může výsledek velmi významně ovlivnit," uvedl k výsledkům zkoumání tým vědců. "Opatření, která budou přijata dnes, by mohla mít na tempo růstu zcela zásadní vliv," dodali ekonomové.

Reklama

Výběr článků

Načítám