Hlavní obsah

Stavebnictví hlásí žalostné výsledky, o nové byty není zájem

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Léto je pro stavebnictví hlavní sezónou. Letos to však v Česku neplatí. Podle pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) si červnová stavební produkce pohoršila meziročně o 4,7 procenta. Žalostně málo bylo zahájeno prací na nových bytech.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Podle statistiků se začalo stavět meziročně o 31,8 procenta méně bytů. Dokončených bylo ještě méně, a to dokonce o 41,2 procenta. Úřady také evidují nižší počet stavebních povolení, a to o 6,6 procenta.

To samozřejmě koresponduje s propouštěním v odvětví. Statistici spočetli, že v červnu bylo v podnicích s padesáti a více zaměstnanci o 3,4 procenta méně lidí než loni. Stavaři pobírali v průměru 27 936 korun hrubého.

Dařilo se průmyslu

ČSÚ v pátek zároveň zveřejnil údaje o průmyslu. Ten vykázal v červnu růst o 9,7 procenta. „K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (růst o 17,3 %), výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (růst o 21,5 %) a výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (růst o 38,1 %),“ uvedli statistici s tím, že naopak výrazně si pohoršila výroba nábytku.

Analytik Raiffeisenbank Michal Brožka připomněl, že český průmysl je nyní na půl cesty z loňského dna. Současná průmyslová produkce tak v současnosti odpovídá úrovni z roku 2007.

"To není špatné, oživení průmyslu v první polovině tohoto roku probíhalo lépe, než se čekalo," dodal analytik.

Reklama

Výběr článků

Načítám