Hlavní obsah

Ministr práce: Kdo dá výpověď sám, nedostane podporu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud dá zaměstnanec výpověď sám, nedostane podporu v nezaměstnanosti, firmy budou moci řetězit smlouvy na dobu určitou po dobu pěti let místo dvou a počet hodin pro práci na dohodu se zvýší. To jsou hlavní body, které chce prosadit ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) do konce roku. Okamžitě se něj snesla kritika odborů.

Článek

"Pokud je to situace, kterou sám svým vlastním rozhodnutím vyvolal (zaměstnanec), tak není vhodné, aby se ostatní spoluobčané na něj skládali," hájil Drábek pro Českou televizi návrh na zrušení podpory pro ty, kdo sami podají výpověď.

Odboráři ovšem upozorňují, že lidé mohu dát výpověď třeba kvůli tomu, že jim zaměstnavatel nevyplácí mzdy.

Odstupné podle odpracovaných let

V této oblasti navíc chce ministerstvo prosadit zpružnění trhu práce i tím, že v případě rozvázání pracovního poměru bude odstupné vázáno na počet odpracovaných let (do jednoho roku práce měsíční odstupné, do dvou let práce dvouměsíční odstupné, nad dva roky práce tříměsíční odstupné).

Nezaměstnaní by pak neměli mít možnost přivydělávat si při pobírání podpory.

Smlouvy na dobu určitou až na pět let vadí odborům nejvíc

Odborářským zástupcům však vadil především další bod připravované reformy, a to řetězení smluv na dobu určitou, které by mělo být možné až po dobu pěti let místo současných dvou, po kterých zaměstnanec získává automaticky smlouvu na smlouvu neurčitou.

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslava Zavadila by tento bod uvrhl zaměstnance do nejistoty a neumožnil by jim například vzít si hypotéku na bydlení.

Další oblast, která se odborům nelíbí, se týká prodloužení dohody o provedení práce ze 150 na 300 hodin, řekl Zavadil. Stát se tím podle jeho slov sám připravuje o dávky na sociálního a nemocenské pojištění. Navíc jsou prý tyto smlouvy často zaměstnavateli zneužívány.

"Pak je tam třetí věc, která nám hodně vadí, a to jsou konta pracovní doby," uvedl. Ta jsou zavedena již v současnosti. Při jejich uplatnění zaměstnavatel přiděluje zaměstnanci práci v takovém rozsahu, v jakém to bude odpovídat jeho potřebě. Délka pracovní doby se tak může v jednotlivých týdnech lišit. Nyní jsou však konta podstatně omezena a MPSV je chce zpružnit. Podle odborů se však může stát, že v prodloužené lhůtě, o kterou usiluje MPSV, by firma mohla zkrachovat a lidé by přišli o část platu.

I zaměstnavatelé mají námitky

Zaměstnavatelé na rozdíl od odborů navržené změny vítají. "Záměr zjednodušit a zpružnit konta pracovní doby vítáme, budou přínosem zejména pro střední firmy," sdělila generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) Eva Svobodová. Malé firmy je podle jejích slov využívají zřídka kvůli složité administrativě.

Přesto i zaměstnavatelé mají námitky. "Odstupňovat odstupné podle počtu odpracovaných let bylo jedním z požadavků AMSP ČR, ale navržený systém nepovažujeme za šťastný a bude předmětem dalšího vyjednávání sociálních partnerů," řekla Svobodová. Řetězení smluv na dobu určitou až na pět let u nových smluv je podle AMSP ČR zbytečné, protože firmy se s dosavadním režimem již naučily pracovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám