Hlavní obsah

Spolchemie se dohodla s bankami, na změny má čas do konce roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústecká chemička Spolchemie prozatím zažehnala nebezpečí krachu a dostala další lhůtu na restrukturalizaci. V úterý se totiž domluvila s věřitelskými bankami na prodloužení takzvané stabilizační dohody až do konce letošního roku. Poté by se měla továrna s asi 820 zaměstnanci dostat do zisku a splácet většinu závazků z loňského roku, během kterého prodělala asi 340 miliónů korun. Informovala mluvčí Spolchemie Marie Logrová.

Článek

"Celá stabilizační dohoda je obsáhlejší a obsahuje víc bodů, které nelze zveřejňovat, ale úprava splácení je skutečně jeden z těch klíčových," řekla Logrová. Spolchemie splácí část svých závazků už teď, ale většina zátěže by se měla rozložit až od příštího roku. Už během něj totiž společnost počítá se ziskem.

Pětice bank, která sestává z Citybank, ČSOB, Komerční banky LBBW a Raiffeisen, bude mít zřejmě i nadále zástavní právo k majetku společnosti. Odklad je podmíněný i dokončením restrukturalizace firmy, už kvůli tomu, že bez ní by zřejmě své závazky splácet nedokázala.

Dohoda přišla krátce před mimořádnou valnou hromadou, která je svolaná na 10. srpna. Její program naznačil, že mezi podmínkami nové dohody by mohl být rozsáhlejší audit i určitě procesní změny ve volbě statutárních orgánů. Že by v nich mohli zasednout zástupci bank, mluvčí nevyloučila.

Spolchemie se letos potýká s velmi vážnými problémy. Za loňský rok prodělala 340 milionů korun a už před rokem musela poprvé jednat o dohodě s bankami. Na jaře zahájila restrukturalizaci a propustila asi 150 zaměstnanců z 970, další přesuny probíhají mezi jednotlivými provozy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám