Hlavní obsah

V Británii prodávají mléko z klonované krávy

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britové prý nevědomky nakupují v obchodech mléko, které pochází z klonované krávy. Uvedl to tamním novinám jeden z farmářů, který se ukrývá v anonymitě. Zpráva vyvolala značný rozruch, dokonce se jí již zabývají tamní úřady.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Článek

Farmář totiž tvrdí, že část jeho produkce tvoří mléko z klonované krávy. Nechce být jmenován, protože se bojí, že by zákazníci přestali mít zájem o jeho produkci. Navíc dále uvedl, že prodal embrya tohoto klonu dalšímu farmářům, kteří žijí v Kanadě.

Britská potravinářská inspekce přítomnost mléka na tamním trhu prošetřuje. Média upozorňují, že podle evropských zákonů a směrnic, musí být totiž výrobky či jiná živočišná produkce z klonovaných zvířat prověřena, než se dostane do prodeje. To se však v tomto případě nestalo.

Podle dostupných informací, byla klonovaná kráva počata již ve Spojených státech. Embryo vzniklo tak, že byly použity vajíčka klonované krávy a spermie „normálního“ býka. Toto embryo bylo následně převezeno do Velké Británie a implementováno do hostitelské krávy.

Klonované zvíře má prý větší produkci mléka, než krávy počaté přirozenou cestou. V roce 2007 bylo odhaleno, že v Británii se narodilo osm klonovaných krav. To vzbudilo velkou pozornost, ale i velké emoce jak u odborníků, tak veřejnosti.

Objevily se rovněž pochybnosti o zdraví takovýchto zvířat.

Reklama

Výběr článků

Načítám