Hlavní obsah

Slovenské obce v nouzovém režimu, nemají peníze

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Starosta středoslovenské obce Kordíky Ján Bíreš řeší neuvěřitelný problém, zda má v rámci nutného šetření peněz vypnout veřejné osvětlení v obci a ohrozit tak obyvatele obce, kterou pravidelně navštěvuje medvědí rodinka. I takovou absurdní podobu má nelehká finanční situace, do níž se dostala slovenská města a obce po radikálním krácení podílových daní.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Starosta středoslovenské obce Kordíky Ján Bíreš

Článek

„Minulý měsíc jsem dostal pro obec s 327 obyvateli 500 eur. To nestačí ani čtyřčlenné rodině. Vždy jen zálohu na elektřinu platíme měsíčně 700 eur. A to nepočítám mzdy zaměstnanců a podobně,“ řekl Právu Bíreš. Další měsíc obec dostala 3000 eur, ale stále není jasné, s jakou částkou může starosta do budoucna počítat.

„Výrazně bychom ušetřili, kdybychom vypnuli veřejné osvětlení. Jenže medvědice se dvěma mláďaty pravidelně navštěvuje naši obec a nemohu dopustit, aby se někomu něco stalo,“ dodal starosta.

Jeho jmenovec Ondrej Bíreš líčí, jak mu medvědice rozbila včelín a další obyvatelé se předhánějí v různých historkách o medvědech, kteří se hrabou v kontejnerech a chodí mezi domy. „No, uznejte, za takové situace si nemůžeme dovolit v noci nesvítit,“ dodává starší žena.

Vyšší nezaměstnanost - nižší podílové daně

V důsledku ekonomické krize se na Slovensku zvýšila nezaměstnanost, méně lidí platí daně, podnikatelům klesly zisky a platí rovněž nižší daně. V praxi to znamená, že klesly podílové daně pro města a obce.

„Stát má k dispozici menší částku k přerozdělení a v konečném důsledku dostáváme menší podíl,“ vysvětluje starosta.

Některé obce jsou na pokraji kolapsu

Představitelé samosprávy po celém Slovensku přecházejí do nouzového režimu. Aby se vyhnuly bankrotu, obce prodávají majetek, propouští zaměstnance, vypojují noční osvětlení a vypínají fontány.

„Jsme na pokraji kolapsu. Pokud to takto půjde dál, nepřežijeme,“ shodují se starostové. Výpadek příjmů se odhaduje na 220 miliónů eur (téměř šest miliard Kč). Nejhorší je situace v obcích, které postihly nedávné povodně.

Reklama

Výběr článků

Načítám