Hlavní obsah

Zaměstnanci ČSA mají novou kolektivní smlouvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zástupci vedení ČSA a všech sedmi odborových organizací působících ve firmě podepsali kolektivní smlouvy na příští rok. Společná kolektivní smlouva, která platí pro všechny odborové organizace, definuje mimo jiné mzdové prostředky a závazná pravidla určení růstu mezd pro jednotlivé profese.

Článek

Specifické kolektivní smlouvy určují další detaily pro jednotlivé profese. Odborové organizace se dohodly na tom, že se budou vzájemně informovat o jejich obsahu.

"Vyjednané podmínky zajišťují zaměstnancům průměrný růst platů a nově zavádějí jako významnou součást odměňování motivační složky založené na osobním výkonu a na celkové prosperitě společnosti", vysvětluje Jaroslav Švábík, viceprezident ČSA pro personalistiku.

Vedení ČSA a odbory se dohodly na průměrném růstu mezd o 4 % v letošním roce a na zavedení nového motivačního systému odměňování v roce 2004. Nový systém předpokládá garantovaný nárůst základní mzdy o 2 %, zavedení měsíční variabilní složky založené na hodnocení osobního výkonu zaměstnance až do výše 5 % z tarifní složky platu a podílu zaměstnanců na celkové prosperitě firmy.

Letečtí inženýři si polepší více

Součástí dohody je vyšší tempo růstu mzdy u leteckých inženýrů a leteckých mechaniků a zpomalení tempa růstu u managementu a technicko administrativních pracovníků.

"Přestože piloti výrazným způsobem ustoupili ze svých požadavků a dali tak čas novému vedení firmy realizovat nezbytné ozdravné projekty spojené s restrukturalizací ČSA a se vstupem firmy na otevřený evropský letecký trh, jsou s výsledky jednání spokojeni. V současné době velmi pozorně sledujeme kroky nového managementu a doufáme, že představí přesvědčivou vizi dalšího rozvoje firmy," sdělil Novinkám Radomil Kratochvíl, prezident Českého sdružení dopravních pilotů ČSA.

Právě spory o podobu kolektivní smlouvy vyústily letos na jaře v protestní akce pilotů, kteří úmyslně zpožďovali lety, a v hrozbu časově neomezené stávky. Toto nebezpečí nyní definitivně pominulo.

Odborová organizace leteckých mechaniků a avioniků (OOLM) přerušila v červenci kolektivní vyjednávání s firmou. Důvodem byla údajná diskriminace a zastrašování zaměstnanců ze strany ČSA. Vedení ČSA údajně předalo výpovědi pro nadbytečnost čtyřem leteckým mechanikům a pohrozilo, že další budou následovat, pokud odborová organizace setrvá na svých požadavcích, jež se týkaly pracovní doby.

Reklama

Související články

ČSA udajně zastrašují své mechaniky

Odborová organizace leteckých mechaniků a avioniků (OOLM) Českých aerolinií přerušila v pondělí kolektivní vyjednávání s firmou. Důvodem je údajná diskriminace...

Výběr článků

Načítám