Hlavní obsah

Češi berou na dovolenou i psy a kočky

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více Čechů si nedokáže představit letní dovolenou bez svých čtyřnohých mazlíčků. Psi tak stále častěji vyrážejí se svými pány nejenom po krásách tuzemska, ale i za hranice.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Některé psy cestování baví, jiní to ale považují za vrchol příkoří.

Článek

Při plánování takové akce ale musí vzít majitelé v potaz, že pes bude také na dovolené vyžadovat svoje potřeby a náležité zabezpečení.

Byrokracií stále více prostoupená společnost prorostla i do otázek cestování se zvířaty. Pejsci, kočky a fretky se stejně jako jejich páníčci mohou pohybovat po schengenském prostoru bez obav, při případné policejní kontrole pak strážci zákona kontrolují nikoli otisky prstů nebo technický průkaz, ale správné očkování a označení zvířete čipem nebo tetováním.

Psi velká vedra špatně snášejí
Pavlína Haasová, veterinářka

„Pes či kočka anebo fretka musejí mít pas pro malá zvířata, kde je absolutně nutné potvrzení o platném očkování proti vzteklině. Kůň musí mít v sedlové brašně průkaz koně, kterým se samozřejmě při případné kontrole prokazuje nikoli on, ale jezdec. Zkrátka cestující se zvířaty musejí počítat s tím, že ve vnitrozemí mohou být policií či celními orgány vyzváni, aby předložili patřičné doklady,“ řekl Právu mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Některé evropské země jako Velká Británie, Malta, Irsko nebo Švédsko navíc požadují ještě další vyšetření, podrobnosti o nich lze nalézt na webových stránkách veterinární správy. Naopak do Chorvatska, častého turistického cíle Čechů, lze se psem cestovat za stejných podmínek jako do zemí EU.

Nejčastějším dopravním prostředkem, kterým vyrážejí zvířata na dovolenou, je auto. Rozhodně by se na tisícikilometrovou cestu k moři ale neměl do auta posadit pes, který nikdy takto necestoval. Cesta by se pak totiž mohla pro zvíře i osádku auta proměnit v horor.

„Pes, který na auto není zvyklý, by si měl na něj postupně zvykat. Pokud auto nemá klimatizaci, tak nesmíme zapomínat, že pes se neumí potit jako člověk, takže psi velká vedra špatně snášejí,“ upozornila veterinářka Pavlína Haasová.

Pes či kočka vyhřívající se za jízdy za předním oknem by určitě také policisty v sousedních zemích nenechali chladnými.

Zejména majitelé menších psů často nechávají své miláčky pobíhat volně po autě, to ale legislativa nedovoluje, veterináři proto doporučují používat pro přepravu cestovní přepravky nebo zvíře umístit do kufru auta odděleného mříží.

„Pes by neměl za jízdy vyhlížet z oken, mimo jiná nebezpečí mu hrozí zánět spojivek. Cestu je vhodné přerušovat a nechat psa proběhnout, napít se a vyvenčit,“ dodal Duben.

Při uvážlivém přístupu může být společná dovolená nezapomenutelným zážitkem, v opačném případě může zanechat nesmazatelné šrámy zejména na zvířecí duši.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám