Hlavní obsah

Kalifornii hrozí finanční kolaps

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká Kalifornie se dostala do vážných finančních problémů. Tamní guvernér Arnold Schwarzenegger upozornil, že státní rozpočet je ve stavu nouze. Informovala o tom BBC.

Článek

Guvernér se tak snaží vyvinout tlak na zákonodárce, kteří se schvalováním nového rozpočtu ještě nezabývali. Kalifornské ekonomice, která je osmou největší na světě, přitom hrozí, že její deficit bude činit 19 miliard dolarů. To je v přepočtu 361 miliardy korun, tedy více než dvakrát tolik než schodek českého státního rozpočtu.

Schwarzenegger upozornil, že bez projednaného rozpočtu se vláda může ocitnout bez peněz již v říjnu. Již na začátku července kvůli nedostatku peněz muselo na 200 tisíc státních zaměstnanců dostat jen minimální mzdu.

Do podobných potíží se Kalifornie dostala již minulý rok. I tehdy Schwarzenegger vyhlásil stav nouze. Mnoho státních zaměstnanců tehdy dostalo v pátek volno. To bylo zavedeno až do června letošního roku, nyní se chystají volné pátky na srpen.

Guvernér mimo jiné uvedl, že bez rozpočtu se Kalifornie pomalu blíží fiskálnímu kolapsu.

Reklama

Související témata:

Související články

Schwarzenegger chce přesunout vězně do Mexika

Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger navrhl, jak vyřešit přelidněnost ve státních věznicích. Podle něj by vězně, kteří jsou v USA bez dokladů, mohlo...

Schwarzeneggerův hlas ve volbách byl neplatný

O zpestření primárek Republikánské strany před volbami do Senátu v Kalifornii se v úterý postaral guvernér Arnold Schwarzenegger. Ačkoliv každý smí hlasovat...

Výběr článků

Načítám