Hlavní obsah

Kdyby testy odpovídaly realitě, padlo by 24 bank

Pokud by se zátěžové testy Evropské unie soustředily i na vlastní účetnictví bank, a nikoliv jen na obchodní portfolia, neuspělo by v nich celkem 24 finančních ústavů. Píše to úterní vydání deníku Financial Times s odvoláním na studii finanční skupiny Citigroup. V oficiálních zátěžových testech neuspělo sedm bank z celkem 91, které se prověrek účastnily.

Foto: Yves Herman, Reuters

Článek

Metodiky Citigroup a národních regulátorů se liší v tom, jakou část dluhopisů v bankách hodnotily. Některé banky přitom vlastní i řecké dluhopisy, u nichž stále existuje vysoké riziko, že Řekové nedodrží závazky kvůli finančním problémům. Většina finančních ústavů drží dluhopisy zhruba z 90 procent v účetních knihách až do jejich splacení, zátěžové testy se ovšem zaměřily pouze na obchodní portfolia finančních ústavů, tedy na dluhopisy, s nimiž banky obchodují.

Podle podmínek nastavených Citigroup, které zahrnují širší portfolio dluhopisů a jsou důvěryhodnější i podle některých ekonomů, by tak neuspělo celkem 24 bank. Padla by například irská Allied Irish Banks, italská Monte dei Paschi a mnohem více řeckých, španělských i německých bank, než ukázaly oficiální zátěžové testy.

Ve zkouškách, které prováděly národní regulátoři, bankám chyběl základní kapitál ve výši 3,5 miliardy eur (zhruba 91 miliard Kč). Pokud by platila metodika Citigroup, bylo by to již 15,2 miliardy eur (asi 395,2 miliardy korun). Nejhůře by přitom skončila řecká National Bank of Greece, které by chybělo celkem 2,2 miliardy eur (zhruba 57,2 miliardy Kč) základního kapitálu, přestože oficiálními zátěžovými testy prošla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám