Hlavní obsah

Bárta prověří smlouvy ministerstva dopravy, mimo jiné s Kapschem

Nový ministr dopravy Vít Bárta (VV) chce prověřit všechny smlouvy ministerstva dopravy a závazky z nich plynoucí. Řada smluv je podle něj nemravných, jako příklad uvedl ministr kontrakt se společností Kapsch, která provozuje tuzemský mýtný systém. Bárta to uvedl na tiskové konferenci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr dopravy Vít Bárta

Článek

"Za právní služby budeme utrácet velké peníze," uvedl ministr, který jinak nařídil ve svém resortu důsledné šetření. Podle něj je zřejmé, že smlouva s Kapschem je podezřelá. Kapsch získal před lety zakázku na výstavbu a provoz mýtného systému, celkem za 22 miliard korun, různé dodatky uzavřené později mu však zajišťují další příjmy.

"V tomto resortu nebude zakázka, na kterou bych se důkladně nepodíval," řekl Bárta. Ministr v současnosti zastavil všechny tendry svého úřadu a podřízených organizací, vyjma nákupu soli na zimu a traktorů pro zimní údržbu. Ministr oba tendry nechal prověřit a například sůl se bude tentokrát nakupovat prostřednictvím internetové aukce.

Podle Bárty je řada zakázek ministerstva netransparentní, ministr rovněž uvedl, že je pod tlakem lobbistů. "Vyskytují se zde lidé, kteří mají tendenci ovlivňovat tendry i moji osobu," podělil se ministr o první zkušenosti s vlastním úřadem. Jako příklad jmenoval podnikatele Iva Rittiga.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám