Hlavní obsah

Vodohospodáři mají plné ruce práce s černými odběry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne jen jednou, ale raději dvakrát ročně provádějí odečty vodoměrů vodohospodáři na Karlovarsku. Snaží se tak čelit černým odběrům vody, kterých přibývá zejména v letních horkých dnech.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Provádíme spousty nočních měření průtoků, při kterých se snažíme monitorovat mimořádné odběry vody,“ uvedl jako příklad prevence ředitel Vodovodů a kanalizací (VaK) v Karlových Varech Antonín Jágl. Největší problémy s černými odběry jsou podle jeho slov u obytných domů nebo areálů, kde jsou u jednotlivých dalších spotřebitelů rozmístěny poměrové měřiče.

„S poměrovými měřiči lidé v mnoha případech evidentně manipulují – pak jsou velké nepoměry mezi jednotlivými odběrateli. Když takový případ zjistíme, tak postupujeme jako při každé jiné krádeži,“ uvedl.

Černých odběrů vody v letních měsících přibývá také v Ostravě. Jak Právu řekla mluvčí Ostravských vodáren a kanalizací Martina Gavendová, spotřeba vody je v létě vyšší, lidé napouštějí bazény, v suchém období vydatně zalévají zahrádky a někteří, aby za vodu nemuseli tolik platit, ji odebírají nelegálně. „Najdou se tací, kteří využívají vodu z veřejných hydrantů či různým způsobem neoprávněně manipulují s vodoměry,“ uvedla.

Nedávno ostravská vodárenská firma například odhalila černý odběr vody v ostravské části Koblov. V tomto případě byla pro nelegální odběr byla instalována odbočka před vodoměrem, a to až na zahradu rodinného domu.

Ostravské vodárny a kanalizace podle Gavendové disponují řadou možností, jak černé odběry odhalit. „Existuje například systém speciálních prutových kamer pro identifikaci nelegálních napojení. V kombinaci se špičkovou měřicí technikou navíc používáme podrobné analytické metody, které nám dokážou na základě historických dat odhalit nesrovnalosti v odběrech vody,“ uvedla. O pomoc při odhalování neoprávněných odběrů vody firma požádala i občany.

Zalévání ničí plzeňský Bolevák

Zalévání zahrádek zhoršuje už tak tristní situaci největšího plzeňského rybníka Bolevák. Do oblíbené rekreační nádrže totiž přes léto přitéká jen půl litru vody za vteřinu a znát je každé odebrané vědro.

„Díky deštivému jaru se hladina o něco zvedla, od počátku léta už ale zase klesla o dvacet centimetrů a jsme na tom stejně špatně jako loni – tedy čtyřicet centimetrů pod čárou provozní hladiny,“ řekl Právu Richard Havelka z plzeňské Správy veřejného statku. Potůček přitékající do Boleváku protéká zahrádkářskou kolonií.

„Že by z něj někdo ubíral vodu čerpadlem, to už se snad neděje. Ale občas si někdo postaví kvůli snadnějšímu zalévání hrázku, a to se také nesmí. V minulosti jsme tyto přehrádky už dvakrát nechali zlikvidovat,“ dodal Havelka.

Jinak na plzeňském Povodí Vltavy letos zatím nemají hlášený žádný černý odběr a ani žádný neřešili. „Kontroly provádíme namátkově,“ sdělil ředitel pobočky Miloň Kučera.

„Poměrně dost lidí požádalo o možnost legálních odběrů a není důvod, proč jim nevyhovět, samozřejmě za podmínky, že musí být zachován předepsaný průtok,“ doplnil Kučera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám