Hlavní obsah

Sedm bank včetně německého giganta Hypo neprošlo zátěžovým testem EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hypo Real Estate je jedinou německou bankou, která neprošla zátěžovou zkouškou EU. Úřady testovaly 91 bank v různých evropských zemích. Neprošlo jich celkem sedm - kromě giganta Hypo také pět španělských bank a jedna řecká. Významné ústavy v Irsku, Francii, Itálii i Portugalsku prošly bez problémů.

Článek

Sedm ústavů nesplnilo požadavek na výši základního kapitálu ve srovnání s celkovými aktivy v případě dluhové krize. Hypo Real Estate je zestátněný ústav, že neprojde, se předpokládalo.

Celkový výsledek je ale lepší než odhady. Ekonomové předpovídali pád desítky bank.

Testům podrobených 91 bank představuje 64 procent evropského trhu v celkovém objemu aktiv. Výbor evropských bankovních dohlížitelů při zkoumání spolupracoval s dvěma desítkami národních úřadů. Každá země ale měla pro testy odlišná kritéria, podle některých kritiků z řad ekonomů byla příliš mírná.

Velké české banky v testech nebyly, protože patří zahraničním majitelům. Testem prošly rakouská Erste Group, majitel České spořitelny, francouzská Societé General, majitel Komerční banky, i belgická KBC, vlastník ČSOB.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám