Hlavní obsah

Big Mac je v Česku levnější než v USA

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světoznámý sendvič Big Mac je v tuzemsku levnější než ve Spojených státech. Nižší cenu je zapříčiněna oslabením české měny. Vyplývá to z aktuálního žebříčku Big Mac Index listu The Economist.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Big Mac Index je sestaven na základě srovnání parity kupní síly jednotlivých zemí. Jako příklad je brána cena zřejmě nejznámějšího sendviče Big Mac ve Spojených státech, koupit se dá zhruba ve 120 zemích světa. Teoreticky by identický výrobek měl stát ve všech státech stejně.

Na základě toho žebříčku vyplývá, že vůbec nejlevnější je stravování v restauraci McDonald´s, která sendvič prodává, v Číně. Tam je totiž téměř o polovinu levnější než v USA. Nutné je však dodat, že čínský jüan je také vůči ostatním měnám cíleně podhodnocený.

Nicméně Economist připomíná, že podhodnocené měny mají i země jako Jižní Korea či Thajsko.

Pravdou je, že letošní srovnání ovlivnila uplynulá krize, kvůli které mnoho měn devalvovalo. To je právě příklad i České republiky. Zatímco loni byl Big Mac v tuzemsku dražší než v USA, letos je tomu naopak.

Srovnání cen Big Macu ve vybraných zemích (v dolarech):
USA3,73
ČR3,43
Kanada4,00
Maďarsko3,33
Japonsko3,67
Čína1,95
Brazílie4,91
Polsko2,60
Švýcarsko6,19
Ukrajina1,84
Průměr eurozóny4,33

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám