Hlavní obsah

Slavný režisér Stone doporučuje USA znárodnit ropné zdroje

Ropná havárie v Mexickém zálivu je dokladem toho, že by USA měly po vzoru jihoamerických socialistů svůj energetický průmysl znárodnit. V Londýně to dnes řekl velký příznivec venezuelského prezidenta Huga Cháveze americký filmový režisér Oliver Stone.

Článek

Držitel Oscara za film Četa a režisér politicky exponovaných filmů jako Narozen 4. července a JFK se domnívá, že nerostné bohatství Spojených států je příliš významné na to, aby bylo v rukou soukromníků. Ropa a další přírodní bohatství podle něj "patří lidu".

Únik ropy společnosti BP do Mexického zálivu je prý typickým příkladem toho, co se stane, když se soukromému průmyslu dovolí těžit zisk z toho, co má být veřejným bohatstvím. "Neměli bychom usilovat o zisk z ropy, zdraví, války ani věznic. To vše by měly být veřejné sektory," sdělil novinářům Stone, který nedávno prohlásil, že by si za prezidenta přál někoho, jako je Chávez.

Třiašedesátiletý Stone v Londýně propaguje svůj nový film South of the Border (Jižně od hranice), pojednávající o Chávezovi a jeho levicových spojencích v Latinské Americe. Film měl londýnskou premiéru v pondělí. Oslavuje sociální pokrok, k němuž dle Stonea vedly Chávezovy reformy, jako je znárodnění některých ekonomických odvětví včetně části ropného průmyslu, bankovnictví, energetiky a ocelářství.

Kritici ale poukazují na to, že Stoneův film ignoruje venezuelskou opozici, kterou podle ochránců lidských práv Chávez stále více potlačuje. Stone kritiku odmávnul jako hnidopišství.

Je známý tím, že se na tiskových konferencích často odkloní od tématu a zabrousí například do dějin Latinské Ameriky nebo začne uvažovat o současném prezidentovi Barackovi Obamovi coby hůře stravitelném Bushovi anebo začne dumat o filmu o íránském prezidentovi Mahmúdu Ahmadínežádovi, který by chtěl natočit.

Na otázku, zda už na něm začal pracovat, odvětil: "Nevím, je to pro mne horký brambor. Ahmadínežád má zjevně špatný ohlas v západním tisku".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám