Hlavní obsah

V Česku podniká již 2,2 miliónu lidí

V prvním pololetí přibylo v Česku více než 30 000 podnikatelů, v zemi tak nyní podniká 2,206 miliónu občanů. To je nejvíce v novodobé historii republiky. Zájem o podnikání roste i mezi cizinci, kterých zde takto působí téměř 90 000. Vyplývá to ze statistik ministerstva průmyslu a obchodu.

Foto: Profimedia.cz

Zájem o podnikání roste i mezi cizinci, kterých zde takto působí téměř 90 000.

Článek

Čísla, která má k dispozici server Podnikatel.cz, naznačují, že Češi se snaží v obtížné ekonomické situaci postavit na vlastní nohy a dávají tak mnohdy přednost riziku podnikání před jistotou zaměstnání.

"S údaji je však nutné pracovat opatrně. Ne každý, kdo podniká, se svoji činností i uživí, a řada lidí si podnikáním jen přivydělává. Nad nárůstem podnikatelů navíc visí velký otazník, který se nazývá švarcsystém," komentoval statistiky zástupce šéfredaktora serveru Daniel Morávek.

Právě takzvaný švarcsystém totiž může podle některých odborníků stát za zvýšením počtu podnikatelů. Firmy, aby ušetřily náklady, propustí své zaměstnance, a zpětně je najmou s živnostenským listem. Nemusí tak za ně platit odvody na pojistném.

Pokud navíc podnikatelé koncipují smlouvu tak, že smluvní strana bude dodávat služby, a ve smlouvě je uveden pouze termín dodání, kontrolním úřadům se švarcsystém obtížně dokazuje, vysvětlil Morávek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám