Hlavní obsah

Ministerstvo navrhne v letošním rozpočtu další úspory za 10 miliard

Ministerstvo financí navrhne, aby ministerstva ještě v letošním roce ušetřila ve svých výdajích dalších zhruba deset miliard korun. Důvodem je snaha udržet deficit veřejných financí na hranici 5,3 procenta HDP. Na dotaz to v úterý uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Již na počátku roku byly ministerstvům podvázány výdaje ve výši šest miliard korun.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Předchozí ministr financí Eduard Janota před několika měsíci upozornil, že o dalších škrtech v letošním rozpočtu se rozhodne až po vyhodnocení příjmů z daní od firem, tedy na počátku července.

"Při posouzení inkasa všech daní a vývoje všech součástí veřejných rozpočtů - chystáme se navrhnout vázání výdajů ve výši zhruba 10 miliard korun ve státním rozpočtu, tak aby celé veřejné rozpočty letos dosáhly schodku maximálně 5,3 procenta HDP," uvedl Jakob. Materiál podle něj ministr předloží v nejbližší době na jednání vlády.

Podle LN by měly být letošní příjmy státu z daní firem oproti loňsku vyšší v řádech miliard korun. Podle ministra financí Miroslava Kalouska, je ovšem nutno brát v potaz celkový stav veřejných rozpočtů, na který má dopad i ztrátové hospodaření obcí.

Ke konci června stát na dani z příjmu vybral 59,1 miliardy korun, což je meziročně o 5,8 miliardy více. Celkové daňové příjmy do státního rozpočetu stouply ke konci června meziročně o 19,2 miliardy korun na 257,7 miliardy. Schodek státního rozpočtu ke konci června klesl na 75,7 miliardy korun z květnových 95,4 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 162,9 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám