Hlavní obsah

Čína se stala největším spotřebitelem energie na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína v loňském roce ve spotřebě energie předstihla Spojené státy a stala se největším spotřebitelem energie na světě. Podle úterního vydání listu Financial Times to uvádějí předběžné údaje Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Peking to však popřel a označil odhad IEA za příliš vysoký a nevěrohodný.

Článek

Čína loni podle IEA spotřebovala prostřednictvím využití uhlí, ropy, zemního plynu, jaderné a vodní energie tolik energie, kolik obsahuje 2,252 miliardy tun ropy. Bylo to o čtyři procenta více, než v minulém roce spotřebovaly USA, které byly největším spotřebitelem energie po většinu posledního století.

Údaje ilustrují, jak mohutný byl růst čínské ekonomiky za poslední desetiletí. "Ještě v roce 2000 USA konzumovaly dvakrát více energie než Čína. Teď už Čína spotřebovává více," uvedl hlavní ekonom IEA Fatih Birol. Zatímco USA a další vyspělé země zažily v posledních dvou letech těžký ekonomický útlum, Čína nadále relativně rychle rostla.

USA má největší spotřebu energií na osobu

Čína však dohnala Ameriku i proto, že Spojené státy zvyšovaly energetickou efektivnost, tedy množství energie na jednotku produkce, mnohem rychleji. Za posledních deset let tento ukazatel v USA rostl ročně v průměru o 2,5 procenta, v Číně však jen o 1,7 procenta. Z hlediska spotřeby na hlavu USA samozřejmě stále spotřebovávají mnohem více než Čína.

Čína je zdaleka největším světovým konzumentem uhlí. Země má sice bohaté zdroje této suroviny, hlad prudce rostoucí čínské ekonomiky po energii však letos povede k dovozu až 115 miliónů tun uhlí. Čína se tak stane i největším světovým dovozcem uhlí a předežene dosud vedoucí Japonsko, třebaže ještě před třemi roky byla jeho čistým vývozcem.

Čína shání suroviny a zejména ropu po celém světě od Kazachstánu po Afriku. Saúdská Arábie, největší světový vývozce ropy, Číně loni poprvé prodala více ropy než Spojeným státům.

Peking však s údaji IEA polemizuje. Mluvčí čínského Národního energetického úřadu agentuře Reuters řekl, že odhad IEA "lze použít jako odkaz, není však příliš věrohodný". Podle něj je příliš vysoký, i když vlastní odhad úřad zveřejnit odmítl. IEA upozornila, že loňská čísla jsou jen předběžná, avšak trend ukazují jasně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám