Hlavní obsah

Irsko se propadlo hlouběji mezi finanční hříšníky, ČR má šanci na lepší známku

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irská republika doplácí na vládní dluhy. Mezinárodní ratingová agentura Moody´s totiž snížila hodnocení tamních vládních dluhopisů z Aa1 na Aa2. Naopak Česku naznačila, že by mohlo získat lepší rating.

Foto: Zuzana Fišerová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Výše ratingu označuje důvěryhodnost, a tím i zhodnocení peněz vložených investory. V posledních měsících se roztrhl pytel s negativními hodnoceními od mezinárodních agentur zejména u některých evropských zemí.

Nyní si pohoršilo i Irsko. Agentura Moody´s uvedla, že za snížením známky je zejména sice postupné, ale významné zhoršení finanční síly tamní vlády. Irsko se od roku 2008 potýkalo s výrazným hospodářským poklesem. Z recese země unikla teprve v prvním čtvrtletí letošního roku.

S finančními problémy se potýkají i další země, rating byl tak zhoršen Řecku, Portugalsku či Španělsku.

Naopak Moody´s v pondělí uvedla, že lepší známku by si mohla zasloužit Česká republika. Podmínkou však je, aby nová vláda dostála svým slibům a podařilo se jí snížit rozpočtový deficit země. Česko má nyní hodnocení A1.

Reklama

Výběr článků

Načítám