Hlavní obsah

Euro v Asii kleslo, reagovalo na zprávu o problému Maďarska

Kurz eura na dnešním asijském devizovém trhu sestoupil z pátečního dvouměsíčního maxima k dolaru nad 1,30 USD. Vedle vybírání zisků evropskou měnu oslabila zpráva o předčasném ukončení inspekce Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie v Maďarsku. To trhu opět připomnělo problém evropských fiskálních potíží, kvůli kterým euro letos výrazně oslabovalo.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Euro k dolaru kleslo o 0,2 procenta na 1,2904 USD a pokračovalo ve stahování se z pátečního maxima 1,3008 USD. Kurz dolaru k jenu posílil o 0,1 procenta na 86,64 JPY, zůstával však blízko pátečního sedmiměsíčního minima 86,27 JPY.

Zástupci MMF a EU v sobotu v Budapešti přerušili na neurčenou dobu inspekci, jejíž dokončení je podmínkou pro to, aby oba věřitelé mohli Maďarsku uvolnit zbytek z celkového úvěru 25 miliard dolarů (490 miliard Kč) z roku 2008. To vyvinulo na euro určitý tlak, protože investorům připomnělo problémy Evropy s dluhy, jen několik dní před pátečním zveřejněním výsledků zátěžových testů evropských bank.

"Evropští lídři si myslí, že testy přinesou na trh důvěru, trhy však možná narůžovo nalakovaným číslům nebudou věřit a euro by mohlo v příštích týdnech opět klesat," řekl agentuře Reuters obchodník australské Arab Bank David Scutt.

Krom jiného v pondělí oslabilo i maďarský forint. Po zahájení obchodování se propadl vůči evropské jednotné měně o 2,4 procenta. Forint se ráno pohyboval kolem 289 HUF za euro proti pátečnímu oficiálnímu fixingu 281,10 HUF. Dostal se tím nejníže od počátku června.

Reklama

Výběr článků

Načítám