Hlavní obsah

Temelín přechází z amerického na ruské palivo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaderná elektrárna Temelín přechází z amerického na ruské palivo. Během dvou měsíců ho vymění v prvním bloku. Druhý blok přijde na řadu příští rok na jaře, zatím využívá palivo americké firmy Westinghouse. Novým dodavatelem je ruský TVEL, který vyhrál výběrové řízení před čtyřmi lety.

Článek

Odstávku prvního bloku zahájí Temelín v pátek večer. Ve 21:00 ho odpojí od rozvodné sítě.

Délka odstávky je plánována na 66,5 dne. Bude se na ní podílet 600 pracovníků ČEZ a asi 1000 pracovníků z 50 dodavatelských firem. Vyměnění všech 163 palivových souborů v reaktoru. Běžně se při plánovaných odstávkách vyměňovala zhruba čtvrtina palivových článků. Kvůli novému dodavateli je ale třeba vyměnit všechno palivo naráz.

"Při odstávce bude použitým palivem zaplněn první obalový soubor CASTOR, který má kapacitu na 19 palivových souborů. Následně bude zavezen do skladu použitého paliva v areálu elektrárny. Tam nyní vrcholí dokončovací práce a zkoušky zařízení skladu," uvedl mluvčí. Při odstávce energetici zkontrolují turbogenerátor a další důležitá zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám