Hlavní obsah

Inspekce zakázala prodávat polský nanuk

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V českých obchodech se již nesmí prodávat polský nanuk Imperial kokos. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) totiž zjistila, že v mraženém krému jsou arašídy, které nejsou deklarovány na obalu. Arašídy přitom mohou způsobit problémy alergikům.

Článek

„Údaje o složení jsou životně důležité pro osoby trpící alergiemi na některé složky, neboť pouze podle složení poznají, zda určitou potravinu mohou bez obav konzumovat. Potraviny, ve kterých je nalezen alergen, který však není uveden ve složení, jsou vzhledem k možným dopadům na zdraví alergiků kvalifikovány jako nebezpečné,“ uvedla v rozhodnutí mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

Podle ní šlo konkrétně o zmrzlinu ve 125mililitrových baleních s minimální trvanlivostí do 8. června příštího roku. Výrobek byl do ČR z Polska dovážen společností J. A. D. z Litovle a prodáván v řetězci Ahold. Ten provozuje prodejny Albert.

„Přes deset tisíc balení této potraviny se inspektorům podařilo zadržet ještě ve skladech, větší část se však již dostala do obchodů, tedy ke konečným spotřebitelům,“ dodala Šmídtová s tím, že konzumaci zmrzliny alergikům nedoporučuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám