Hlavní obsah

Kvůli stávce v Řecku mají stovky Čechů problémy s odletem na dovolenou

Aktualizováno

Šest letadel mělo ve čtvrtek zpožděný odlet do Řecka. Na ruzyňském letišti tak muselo desítky minut až dvě hodiny čekat několik stovek lidí. Lety byly zpožděny kvůli další stávce v Řecku. Podle zahraničních serverů bylo v zemi zrušeno několik desítek letů. Mnoho dalších spojů pravděpodobně nabere zpoždění.

Článek

Letoví dispečeři se od 10:00 SELČ čtyřhodinovým přerušením práce připojili ke stávce odborů veřejného sektoru proti vládnímu návrhu důchodové reformy.

Čtvrteční akce následuje po generální stávce z minulého čtvrtka, která vyvolala v Řecku značné problémy v dopravě a veřejných službách.

Odborový svaz státních zaměstnanců ADEDY také vyzval své členy k protestnímu pochodu k parlamentu, kde budou poslanci večer hlasovat o omezení penzijních výhod státních zaměstnanců.

Protesty se dotkly i odletů z ruzyňského letiště. Z šesti letadel již odletěly čtyři, přičemž nejdelší zpoždění bylo necelé dvě hodiny. Na Ruzyni zatím stále ještě čekají na odlet dva stroje, jeden z nich míří na Zakynthos. Zpoždění je necelých šest hodin. Další stroj míří na Kos, ale u něj by situace neměla být tak dramatická, jak Novinkám potvrdila mluvčí letiště Michaela Lagronová.

Řecko je nuceno urychlit ozdravování svého důchodového systému poté, co v květnu schválilo úsporný program, který si vynutila eurozóna a Mezinárodní měnový fond výměnou za půjčku ve výši 110 miliard eur na záchranu země utápějící se v hluboké ekonomické krizi.

Stávky v Řecku poškozují turistiku, která se na výkonu řecké ekonomiky podílí téměř pětinou.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovensko finanční pomoc pro Řecko neschválí

Slovenská republika finanční pomoc pro Řecko nepodepíše a o schválení evropského záchranného fondu bude ve středu jednat slovenská vláda. Po pondělním jednání...

Výběr článků

Načítám