Hlavní obsah

Europarlament hlasoval o právech cestujících v dopravě

Novinky, jim
Brusel

Evropský parlament v úterý schválil ve druhém čtení návrh na zrovnoprávnění cestujících užívajících různých dopravních prostředků. O schválení zprávy Antonia Canciana informovala europoslankyně KDU-ČSL Zuzana Roithová. Podle ní vznikne například právo cestujících autobusu na odškodnění v případě zpoždění nebo zrušení spoje či zákaz diskriminace invalidů, jak to funguje v letecké dopravě.

Foto: Profimedia.cz

Autobusové nádraží Florenc v Praze. Ilustrační foto

Článek

"Je to průlomová zpráva zaručující větší ochranu práv cestujících. Cestujícím také zaručuje právo na oficiální stížnosti a zjednání nápravy. Zvyšuje do značné míry odpovědnost dopravců v případě nehody, zakazuje diskriminaci z důvodu snížené pohyblivosti či zdravotního postižení s tím, že řidiči by měli být na pomoc postiženým osobám proškoleni," uvedla k tomu Roithová.

Podle jejích slov se ale členské státy podobným zárukám brání. Nejvíce se údajně vzpírají poslanci konzervativní pravice a euroskeptici. Mezi nimi i čeští občanští demokraté.

Text schválil parlament poprvé již v minulém roce, poté v ní ale podle vyjádření Roithové Rada ministrů udělala velké změny, které údajně měly ve svém důsledku práva cestujících omezit.

"Obávám se, že nakonec i přes jasnou podporu Evropského parlamentu napříč politickým spektrem Rada ministrů zamete prvky zvyšující práva cestujících pod koberec,“ uvedla v tiskové zprávě Roithová a vzkázala nové Nečasově vládě a ostatním vládám sedmadvacítky, aby nezapomínali na své občany.

Podobná práva již europarlament schválil pro cestování v námořní dopravě, doplňuje tisková zpráva.

Reklama

Výběr článků

Načítám