Hlavní obsah

Průmyslová výroba i stavebnictví v květnu vzrostly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Průmyslová výroba v květnu meziročně vzrostla o 16,9 procenta po dubnovém růstu o 10,9 procenta. Po očištění od sezónních vlivů byla průmyslová produkce v květnu meziměsíčně vyšší o 0,1 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 27,2 procenta. Oznámil to v pátek Český statistický úřad.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů průmyslová produkce meziročně vzrostla o 11,3 procenta. Letošní květen měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o dva pracovní dny více, uvedl ČSÚ.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (růst o 26,6 procenta), výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (růst o 25,1 procenta) a výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství (růst o 47,7 procenta).

Průmyslová produkce naopak nejvíce klesla v odvětvích výroba nápojů, a to o 14,4 procenta. Snížila se také výroba nábytku o 2,5 procenta a výroba oděvů o 3,4 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se meziročně zvýšily o 17,3 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 27,5 procenta. Jejich podíl na celkových tržbách průmyslových podniků činil 50,1 procenta.

Stavebnictví v květnu vzrostlo o půl procenta

V květnu meziročně vzrostlo i české stavebnictví, a to o půl procenta po dubnovém propadu o 15,3 procenta. Počet zahájených bytů v květnu klesl meziročně o 17,9 procenta na 2805. Stavební úřady vydaly meziročně o čtyři procenta stavebních povolení méně a jejich orientační hodnota vzrostla o 14,2 procenta. Dokončeno bylo o 8,1 procenta bytů méně. Čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dní stavební produkce v květnu meziročně klesla o 1,9 procenta. Letošní květen měl ve srovnání s loňským o dva pracovní dny více.

Proti dubnu stavebnictví očištěné od sezónních vlivů stouplo o 7,2 procenta. Produkce v pozemním stavitelství vzrostla o 0,5 procenta, v inženýrském stavitelství stoupla o 0,6 procenta.

Počet zahájených bytů v rodinných domech meziročně klesl o 4,2 procenta a počet zahájených bytů v bytových domech klesl o 49,2 procenta. Stavebníci dokončili v rodinných domech meziročně o 8,8 procenta bytů méně a v bytových domech o 8,2 procenta méně.

Stavební úřady v květnu vydaly celkem 9695 stavebních povolení. Na nové stavby jich vydaly 5297, což bylo meziročně méně o 4,8 procenta. Na změny dokončených staveb vydaly úřady 4398 povolení, meziročně méně o 3,1 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám