Hlavní obsah

Zahraniční obchod skončil v přebytku 12,3 miliardy korun

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahraničnímu obchodu České republiky se zatím stále daří. Podle středečních údajů Českého statistického úřadu květnový vývoz v běžných cenách vzrostl o 24,4 procent a dovoz o 25,9 procent. Celková bilance tak skončila v přebytku 12,3 miliardy korun, což je o 600 miliónů více než loni.

Foto: Reuters

Článek

„Květnový výsledek obchodní bilance hodnotím pozitivně, i když je o něco slabší, než se čekalo. Vývoz táhly opět především automobilky, které stále těží ze zvýšeného zájmu o nová auta v Evropě. Otázkou je, jak dlouho tato vlna zájmu ještě vydrží. Velmi se daří i exportu elektrotechnického průmyslu,“ komentoval analytik ČSOB Petr Dufek.

Statistici uvedli, že vývoz strojů a dopravních prostředků se celkově meziročně zvýšil o 25,8 % (22,7 miliard korun), z čehož největší přírůstky zaznamenal vývoz silničních vozidel (o 8,5 miliardy korun), elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů (o 5,5 miliardy korun) a strojů a zařízení všeobecně užívaných v průmyslu (o 2,9 miliardy korun).

Do tuzemska se naopak nejvíce dovážely také stroje a elektrická zařízení či výpočetní technika.

Reklama

Výběr článků

Načítám