Hlavní obsah

Rumunsko má nabídku na stavbu elektráren, zajímá je postoj ČEZ

• Aktualizováno

Rumunsko se obrátilo na českou elektrárenskou společnost ČEZ, aby mu sdělila, zda ještě chce stavět v zemi elektrárny. Rumunský ministr hospodářství Adriean Videanu v pondělí uvedl, že země má jinou nabídku od hutní skupiny ArcelorMittal, a proto chce věc s českou firmou projednat.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

Rumunská státní elektrárenská společnost Termoelectrica podepsala před dvěma roky dohodu s ČEZ, italským Enelem a německým koncernem E.ON o výstavbě elektráren v několika rumunských lokalitách. Podniky ale tyto plány odložily, protože světová finanční a hospodářská krize ztížila přístup k financování.

Videanu uvedl, že pokud ČEZ odstoupí, Termoelectrica již má jiného zájemce, skupinu ArcelorMittal. Světový hutní gigant ArcelorMittal působí i v České republice. "Chceme mluvit s ČEZ, abychom věděli přesně, jaké je jejich stanovisko," řekl ministr. "Konečnou odpověď jsme nedostali," dodal.

ČEZ zájem o pokračování projektů nadále má. "Zájem podle podepsané smlouvy máme, ale záleží na konečných podmínkách, které se bohužel stále mění," sdělil mluvčí firmy Ladislav Kříž.

Skupina ČEZ v Rumunsku působí od roku 2005, kdy získala majoritní podíl v distribuční společnosti Electrica Oltenia. ČEZ také staví na jihovýchodě Rumunska rozsáhlý park větrných elektráren s investicí jedné miliardy eur (zhruba 25,5 miliardy Kč). ČEZ je zároveň partnerem konsorcia, které buduje dva další jaderné reaktory v elektrárně Černavoda.

V tomto projektu má vláda podíl 51 procent, ale chce ho snížit. Videanu dodal, že kabinet o tomto podílu rozhodne nejpozději do srpna, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám