Hlavní obsah

Ode dneška musejí mít restaurace "kuřácké" nálepky, jinak jim hrozí pokuta

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechny restaurace, hospody a bary musejí mít od čtvrtka u vchodu nálepkou označeno, jestli se v nich smí či nesmí kouřit, nebo zda mají zřízeny stavebně oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. Jak se ale Právo přesvědčilo, nekuřáckých zařízení bude méně než těch kuřáckých.

Ode dneška platí nový protikuřácký zákonVideo: Novinky

 
Článek

Povinnost označit vchod stravovacího zařízení příslušnou grafickou značkou vyplývá z novely antikuřáckého zákona, která nabyla účinnosti právě dnes. Prezident Václav Klaus ji sice podepsal už loni v srpnu, hospodští a restauratéři však dostali téměř rok na to, aby se na novou právní úpravu mohli připravit.

Za nevylepení pokuta až 5000 Kč

Pokud už podnik zmíněnou nálepku nevylepil, hrozí teď jeho vlastníkovi pokuta až 5000 korun. A když personál umožní návštěvníkům kouřit na místě, kde je to zakázáno, může být pokuta až 10 000 Kč.

Restaurace s umístěním nálepky přesto nijak nespěchaly a nechávaly to na poslední chvíli. Jednou ze zářných výjimek byla restaurace Sokolovna v pražské Slezské ulici, kde už ve čtvrtek odpoledne bylo možné z nálepky na vchodových dveřích zjistit, že bude i nadále kuřácká.

„O víkendech ale bude vždy až do 16 hodin celá naše restaurace nekuřácká a děti v doprovodu rodičů si budou moci z rozšířeného menu vybrat jedno jídlo zdarma,“ ujišťuje personál Sokolovny.

Podle Asociace hotelů a restaurací v Česku postupně přibývá nekuřáckých stravovacích zařízení. „V Praze bude od 1. července za nekuřácké vyhlášeno přes padesát procent hospod a drtivá většina restaurací nejvyšší cenové skupiny. Naopak na venkově dál převažují kuřácké hospody, do nichž se chlapi nechodí najíst, ale při cigaretě a pivu si zahrát karty. Hospodští se prostě bojí, že by je zákaz kouření přivedl ke krachu,“ řekl Právu prezident asociace Pavel Hlinka.

Autorem novely je poslanec a dnešní předseda pražské ODS Boris Šťastný, jenž se loni ve Sněmovně marně snažil prosadit totální zákaz kouření v restauracích. Za úspěch však považuje, že se novelou podařilo zpřísnit sankce. Tomu, kdo prodá alkohol nebo tabákový výrobek dítěti, tak hrozí pokuta od 50 tisíc do půl miliónu korun, včetně možnosti až dvouletého zákazu činnosti.

Naopak na nekrytých nádražních nástupištích i v otevřených prostorách zastávek městské hromadné dopravy se díky této novele smí od 1. července kouřit. Dosud za to byla až tisícikorunová pokuta.

Obce dostaly bič na kuřáky

Města a obce ale dostaly na kuřáky účinný bič. Novela jim totiž umožňuje, aby zakázaly kouření na všech veřejných prostranstvích, kde se často shromažďují děti a mladiství. Této možnosti už využil Vsetín, jehož zastupitelé příslušnou vyhlášku schválili 29. června s platností od 1. července.

Cigarety a alkohol budou nyní v celé ČR výslovně zakázány i na diskotékách, sportovištích a v budovách, kde se za účasti mladistvých konají společenské akce. Kouřit se už nesmí ani ve společných prostorách bytových domů.

Zakázán je nově prodej cigaret a alkoholu v těch případech zásilkového prodeje, v nichž nelze prokazatelně ověřit věk kupujícího. Novela také prakticky znemožňuje výrobu, dovoz i prodej výrobků napodobujících vzhled cigaret, doutníků a lahví s alkoholem. A jako prevence proti snadnému vzniku závislosti na nikotinu se mladistvým nebudou smět prodávat ani tzv. elektronické cigarety.

Co přináší novela antikuřáckého zákona:
Vlastníci všech stravovacích zařízení sami rozhodují o tom, jestli se v jejich zařízeních smí či nesmí kouřit.
Od 1. července musejí mít všechny restaurace, bary i hospody vylepenu na viditelném místě u vchodu grafickou značku Zákaz kouření, Kouření povoleno nebo Stavebně oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky.
Povoleno už je kouřit na nekrytých nádražních perónech i na zastávkách městské hromadné dopravy s výjimkou krytých přístřešků.
Města a obce mohou kouření zakázat na všech veřejných prostranstvích, kde se často shromažďují děti.
Kouřit se nesmí ve společných prostorách bytových domů. Cigarety a alkohol jsou v celé ČR výslovně zakázány i na diskotékách, sportovištích a v budovách, kde se za účasti mladistvých konají společenské akce.

Anketa

Vadí vám kouření v restauracích?
Ano, jsem nekuřák/nekuřačka
74,2 %
Ano, sice kouřím, ale snažím se přestat
3,5 %
Ne, sám/sama kouřím
19,2 %
Je mi to jedno, do restaurací nechodím
3,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17555 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám