Hlavní obsah

SRN a Francie beztrestně porušily Pakt stability

Právo, DPA, ČTK, lan, ina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Francie a Německo nebudou potrestány za to, že už třetí rok po sobě jejich rozpočtové schodky překročí tři procenta hrubého domácího produktu, čímž porušují zásady Paktu stability a růstu. Na něm je založena Evropská měnová unie a významně ovlivňuje sílu jednotné měny euro.

Článek

Rozhodnutí, že Unie neuplatní finanční sankce, přijalo osm z dvanácti ministrů eurozóny (EU bez Británie, Dánska Švédska), tedy potřebná kvalifikovaná většina. Rakousku, Nizozemsku, Španělsku a Finsku chyběl k zablokování rozhodnutí jediný hlas.

Francie a Německo se dále musely zavázat, že své schodky během příštích dvou let sníží, ale nemusí respektovat doporučení Evropské komise, která žádala snížit příští rok německý deficit o 0,8 procenta HDP a francouzský o jedno procento. Ministři povolili oběma hříšníkům vyvinout úsilí o něco menší: Německo 0,6 procenta a Francie 0,77 procenta HDP.

Podle mluvčího francouzské vlády Jeana-Francoise Coppé je toto rozhodnutí výrazem "potřebného pragmatismu". Německý ministr financí Hans Eichel podotkl, že žádat po Německu další rozpočtové škrty by bylo v současné ekonomické recesi nerealistické.

"Je to politické rozhodnutí, avšak z procedurálního hlediska samozřejmě zcela nepřijatelné," komentoval ale situaci rakouský ministr financí Karl-Heinz Grasser. Eurokomisař Pedro Solbes, který prezentoval stanovisko Evropské komise, upozornil, že rozhodnutí ministrů porušuje pravidla Paktu a varoval, že Brusel ještě zváží možný negativní dopad tohoto kroku. Zatím ale nenaznačil, zda se Komise odvolá k Evropskému soudu v Lucemburku.

Špatný příklad pro nové členy

Námitky zazněly i ze zemí, které hlasovaly pro. "Není to dobrá chvíle pro porušování smluv. Je o to nebezpečnější, že jsme na prahu závěrečné diskuse o ústavní smlouvě," upozornil belgický ministr Didier Reynders.

"Proč by vstupující země měly dodržovat všechna pravidla pod přísným dohledem Evropské komise, když si supermocná dvojice států může dovolit zesměšňovat její roli strážce smluv a měnit za chodu podle libosti pravidla hry," dodal. "Je třeba respektovat Pakt stability v eurozóně, protože jinak to střednědobě ohrozí soudržnost Evropské měnové unie," namítá Nicholas Garganas, člen rady guvernérů Evropské centrální banky

Jiní evropští analytici ale mají zato, že střednědobý dopad na euro by mohl být pozitivní pro vývozní společnosti.

Český rozpočtový deficit by letos a příští rok podle Paktu také neobstál. Překročil by limit asi o dvě procenta. Mezi nováčky plní kritérium Estonsko, které mělo v letech 2001 a 2002 závěrečný účet státního rozpočtu dokonce přebytkový, Litva, Lotyšsko a Slovinsko. Z nynějších členů hrozí překročení limitu Portugalsku.

Analytici: je to úder důvěryhodnosti eura

Rozhodnutí ministrů EU je prvním vážnějším problémem unie od vzniku eura, uvedl pro Právo analytik Raiffeisenbank Miroslav Brabec. Možná ani zakladatelé evropské integrace, kteří pochází právě z Francie a Německa, by nebyli rádi, kdyby rozhodnutí ministrů slyšeli, dodal. "Pokud by kurs dolaru a eura nebyl tak napjatý, zcela jistě by to euro oslabilo," uvedl Brabec s tím, že to není dobrý precedent pro země, které se mají přidružit k unii.

"Pokud v Evropské unii budou rovní a rovnější, jistě to nepřispěje entusiasmu zemí, které se chystají do ní vstoupit," uvedl. Je to podpora pro euroskeptiky a politicky nešťastné rozhodnutí, dodal.

Evropská integrace se ocitla na důležité křižovatce, z hlediska politického, organizačního i ekonomického, a to právě v době, kdy by se EU měla výrazně rozšířit a integrace posunout od ekonomiky k dalším oblastem. Řešení sporu ohledně Paktu stability je precedentem, který ukáže, nakolik je dosažený stupeň integrace starého kontinentu realitou nebo vzdušným zámkem, tvrdí hlavní analytik Patria Online David Marek.

Rozpočet pro nováčky se příliš nezvýší

Ministři v Bruselu jednali také s Evropskou komisí a europarlamentem o upřesnění rozpočtu EU na rok 2004. Rozhodli, že finanční výdaje rozpočtu pětadvacítky stoupnou o 2,3 procenta, což je téměř ve výši nejnáročnějšího návrhu, a že pět miliard eur z letoška, které nebyly využity například proto, že členské země nepředložily dostatek přijatelných projektů, se vrátí členským státům a nezůstanou jako rezerva, natož aby se jimi přilepšilo nováčkům.

"Náš podíl na čerpání z eurorozpočtu je předurčen tím, co bylo dohodnuto v Kodani," potvrdila vrchní ředitelka českého ministerstva financí Hana Heidlerová s tím, že závisí na tom, jak rychle budeme s to čerpat. (DPA, ČTK, lan, ina)

Reklama

Výběr článků

Načítám