Hlavní obsah

Dluhy domácností v květnu překročily bilión korun

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí překročily bilión korun. Během května se proti konci dubna zvýšily o 6,12 miliardy korun na 1,004 biliónu korun. Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o 81,15 miliardy korun, vyplývá ze středečních údajů České národní banky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zadluženost podniků v květnu meziročně klesla o 77,85 miliardy korun na 898,66 miliardy korun. Proti dubnu se úvěry tuzemských firem zvýšily o 1,03 miliardy korun.

Jednodenní vklady domácností vzrostly od dubna o 61,22 miliardy korun na 906,05 miliardy Kč. Meziročně se zvýšily o 135,46 miliardy Kč. Vklady domácností s výpovědní lhůtou, mezi které patří například termínované vklady, meziročně klesly o 59,5 miliardy na 400,29 miliardy Kč. Proti dubnu se snížily 56,47 miliardy korun.

Růst peněžní zásoby měřený agregátem M2 letos v květnu zpomalil na čtyři procenta z dubnových 5,1 procenta.

Centrální banka poskytuje uvedenou statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Ten se odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, jež zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám