Hlavní obsah

Restaurace musí označit nálepkou, zda se v nich smí kouřit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od čtvrtka musí restaurace označit svůj vchod nálepkou, která návštěvníkům oznámí, zda jsou kuřácké, nekuřácké, či mají oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. Vyplývá to z novely takzvaného protikuřáckého zákona, která také zpřesňuje definici veřejných míst, kde se nesmí kouřit. O tom, zda bude restaurace kuřácká, či nekuřácká, rozhodne její provozovatel. Pokud restauratéři podnik neoznačí, můžou dostat pokutu až 5000 korun.

Článek

Novela, která je účinná od 1. července, zpřísňuje i sankce za prodej tabákových výrobků nebo elektronických cigaret dětem. Provozovateli hrozí pokuta 50 000 až 500 000 korun nebo zákaz činnosti až na dva roky. Pokud hostinský umožní kouření na místě, kde je kouření zakázáno, hrozí mu pokuta až 10 000 korun. Kuřácké hospody či místnosti mají být dostatečně větrány.

Úplný zákaz kouření v restauracích původně navrhoval poslanec Boris Šťastný (ODS). Zákon je výsledkem kompromisu, na kterém parlament dlouho hledal shodu. Odpůrci kouření novele vyčítají, že neodpovídá původnímu záměru a je málo účinná. Stále volají po úplném zákazu kouření v restauracích a barech. Zastánci kouření v novele vidí další krok k omezování osobní svobody.

Lidé si přejí nekuřácké restaurace

Asi 76 procent Čechů si přeje nekuřácké restaurace, jak ukázal loňský průzkum Eurobarometru. Podle generálního sekretáře Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka bude nekuřáckých restaurací přibývat, pokud o ně bude zájem. Průzkum mezi 30 majiteli restaurací však naznačil, že většina restaurací zůstane kuřácká, ačkoli se prý tři čtvrtiny podnikatelů domnívají, že by úplný zákaz kouření návštěvnost jejich zařízení neovlivnil.

V Česku kouří 30 procent dospělých. Závislost na tabáku je nejčastější tuzemskou diagnózou, potýkají se s ní dva milióny Čechů, tvrdí odbornice na léčbu kuřácké závislosti Eva Králíková. Mezi kuřáky je prý asi 80 procent závislých na nikotinu.

Pasivní kouření znamená pro cévy téměř stejné riziko jako kouření aktivní. Podle Králíkové by úplný zákaz kouření ve veřejných prostorách ušetřil ročně v ČR půl miliardy korun, neboť by o 15 procent klesl počet infarktů. Ukazuje to zkušenost zemí, kde už zákaz platí.

Náklady na následky kouření v EU jsou 300 eur na osobu a rok, podle Králíkové to je kolem 80 miliard korun pro ČR ročně. Náklady v důsledku pasivního kouření v ČR jsou podle ní asi sedm miliard korun ročně. Příjem z daní z tabákových výrobků je asi 35 miliard korun za rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám