Hlavní obsah

Už 60 procent zeleniny v českých obchodech je z dovozu

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Produkce domácí zeleniny je stále na ústupu. Například v letošním roce pochází více než 60 procent nabízené zeleniny v českých obchodech ze zahraničí. Vůbec nejvíce se dováží zelenina z Nizozemska. V úterý o tom informovala Zelinářská unie Čech a Moravy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Mezi další významné importéry zeleniny patří Španělsko, Německo, Itálie či Maďarsko. „Největším dovozním artiklem jsou pak rajčata (95 000 tun), okurky salátové (60 000 tun) nebo cibule (60 000 tun),“ uvedli zemědělci.

Ti zároveň připomínají, že některé druhy zeleniny nelze v tuzemských podmínkách pěstovat, proto je dovoz nutný. Zároveň zdůrazňují, že více než polovina české produkce je kontrolovaná. To znamená, že zelenina je pěstována ekologicky přijatelnými postupy s co nejmenším využitím chemikálií. Podle zemědělců bývá zelenina ze zahraničí chemicky ošetřena.

Při dodržování uvedených postupů vydávají čeští zemědělci i certifikáty. „V tomto roce se jedná o 70 - 80 pěstitelů, z toho 54 držitelů oprávnění k používání ochranné známky IPZ, která deklaruje právě využití šetrných postupů. Nejrozšířenějšími oblastmi pěstování IPZ jsou Nymbursko, Jižní Morava, Litoměřicko, Hradecko a Opavsko,“ uvedli zemědělci.

Co je to IPZ:
Jedná se o integrovaný systém produkce zeleniny, což znamená, že do pěstování se zapojují ekologicky a ekonomicky přijatelná opatření. Na jejich dodržování dohlíží nezávislý kontrolní orgán. Zemědělci tvrdí, že na rozdíl od dovážené zeleniny není ta domácí chemicky ošetřena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám