Hlavní obsah

České dráhy budou kupovat elektřinu od ČEZu

Vítězem výběrového řízení na dodavatele elektřiny pro českou železnici se stala společnost ČEZ Prodej. Cena vzešlá z tendru činí 2,57 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty na rok a půl, smlouva s Českými drahami začne platit 1. července.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Článek

"České dráhy ukončily výběrové řízení na dodavatele silové elektřiny pro elektrickou trakci a uzavřely smlouvu s vítězem," uvedl Šťáhlavský. Dodal, že do výběrového řízení se přihlásily dvě společnosti, druhým účastníkem byla firma E.ON. Předpokládaná hodnota zakázka byla při vypisování tendru 2,4 miliardy Kč bez DPH.

Dráhy budou podle takzvaného francouzského modelu dodávat elektřinu i všem ostatním dopravcům na české železniční síti. Je to zásadní změna poté, co s koncem loňského roku vypadla z dodavatelského řetězce státní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

Změnu umožnil zákon loni, dráhy a další dopravci si od ní slibují výraznou úsporu nákladů. Dopravci dlouhodobě kritizovali SŽDC a tvrdili, že prodává elektřinu výrazně dráž, než kolik činí ceny na burze. SŽDC se bránila s tím, že smlouvu uzavřela v době, kdy ceny rostly a nebylo možné předpokládat jejich propad kvůli krizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám