Hlavní obsah

ČEZ vyplatí na dividendách 28,5 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Valná hromada elektrárenské společnosti ČEZ v úterý na návrh představenstva schválila z loňského zisku výplatu dividend v celkové výši 28,5 miliardy korun. Zhruba 70 procent hlasovacích práv v ČEZ kontroluje stát, který tak získá skoro 20 miliard korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf ČEZu Martin Roman

Článek

Příjem státu ze zisku společnosti ČEZ obohatí ještě daň z vyplacených dividend. Celkový výnos státu z dividend elektrárenské firmy tak má podle mluvčí ČEZ Evy Novákové činit 21,156 miliardy korun.

Na jednu akci připadá před zdaněním dividenda 53 korun. Částka určená na výplatu dividend představuje přibližně 55 procent z konsolidovaného zisku po zdanění za rok 2009. Zisk po zdanění ČEZ za loňský rok činil 45,4 miliardy korun. Konsolidovaný zisk po zdanění celé skupiny ČEZ byl v roce 2009 na úrovni 51,9 miliardy korun.

Z loňského zisku společnosti ČEZ půjde na základě rozhodnutí valné hromady dalších 16,9 miliardy korun do nerozděleného zisku minulých let. Na odměny členů představenstva a dozorčí rady je určeno 25,5 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám