Hlavní obsah

Cizinci mají dražší život v Bratislavě než v Praze

Novinky, Tomáš Holý

Praha a Bratislava se dostaly do první padesátky nejdražších měst světa pro cizince. Podle žebříčku společnosti Mercer drží slovenská metropole 37. příčku, zatímco Praha je o deset míst níže. Vůbec nejdráže na světě se žije přistěhovalcům v angolské Luandě.

Foto: Profimedia.cz

Pražský hrad

Článek

Aktuální žebříček Merceru obsahuje srovnání 214 měst na pěti kontinentech. Cílem je ukázat, jak se v jednotlivých městech žije cizincům, kteří se stěhují za prací. V hodnocení jsou tedy zahrnuty náklady na ubytování, dopravu, šacení či kulturu. Vše bylo přepočteno na dolary, aby bylo srovnání zjednodušeno.

Přestože by mnozí v čele žebříčku čekaly metropole USA či Velké Británie, tak se na přední místa dostala asijská města a dokonce i Afrika. Černý kontinent obsadil v první desítce hned tři místa. Kromě Angoly je zde ještě Čad a Gabon.

V Evropě mají nejvyšší životní náklady lidé, kteří zamíří do Moskvy, která se umístila celkově čtvrtá před Ženevou. Do první dvacítky se dostaly z Evropy ještě Curych, Kodaň, Oslo, Miláno, Paříž či Londýn.

Mercer upozornil, že nejlevněji se žije v pákistánském Karáčí, které skončilo na konci žebříčku. Jen pro srovnání, v Luandě se žije cizincům třikrát dráže než v Karáčí.

Žebříček nejnákladnějších měst pro cizince:
městostát
1. LuandaAngola
2.TokioJaponsko
3. N´djamenaČad
4.MoskvaRusko
5. ŽenevaŠvýcarsko
6. ÓsakaJaponsko
7. LibrevilleGabon
8. HongkongHongKong
8. CurychŠvýcarsko
10. KodaňDánsko
11. SingapurSingapur
11. OsloNorsko
13. VictoriaSeychely
14. SoulJižní Korea
15. MilánoItálie
37. BratislavaSlovensko
47. PrahaČR

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám