Hlavní obsah

Vlády G20 prý hodlají do roku 2013 snížit deficity na polovinu

Vlády skupiny předních průmyslových a rozvíjejících se zemí G20 se dohodly na snížení svých rozpočtových deficitů na polovinu do roku 2013. Vyplývá to podle agentury Reuters z návrhu komuniké z víkendového summitu G20.

Foto: Jason Reed, Reuters

Britský premiér David Cameron (vlevo) na sumitu G20 v kanadském Torontu během jednání s americkým prezidentem Barackem Obamou

Článek

Zdroj z G20 agentuře nicméně řekl, že komuniké nebude obsahovat žádná konkrétní doporučení pro jednotlivé země. Dodal, že skupina pravděpodobně zemím umožní, aby si při snižování deficitů zvolily své vlastní tempo.

"Je zapotřebí, aby všechny země připravily důvěryhodné, dobře načasované a prorůstové plány k zajištění rozpočtové udržitelnosti, které budou diferenciované a uzpůsobené národním podmínkám," píše se podle agentury Reuters v návrhu komuniké.

G20 podle návrhu komuniké rovněž poskytne zemím možnost vlastní volby, zda zavedou daň na banky, která by měla přinést prostředky k hrazení nákladů na finanční krize. Summit G20 končí v neděli.

Evropská unie se minulý týden dohodla, že její zástupci na zasedání G20 pojedou s tím, že bude chtít dosáhnout zavedení světové bankovní daně či poplatku. Česko ale zavedení takovéto daně nepodpořilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám