Hlavní obsah

Spolumajitelka chce převést svou parcelu pro D11 na Havránkovou

Spolumajitelka jednoho z pozemků určených pro dostavbu dálnice D11 Jaroslava Štrosová chce svou parcelu převést na sestru Ludmilu Havránkovou. Ta ve čtvrtek ze zdravotních důvodů nepodepsala dohodu se státem o výměně pozemků. Na podpis Havránkové přitom byla vázána i dohoda se Štrosovou. Informoval o tom mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Spory ohledně pozemků pro dostavbu dálnice D11 se vlečou 16 let.

Článek

Pokud by Havránková s převodem podílu nesouhlasila, chce Štrosová požádat vládu, aby mohla dohodu podepsat separátně, bez ohledu na svou sestru. Podle Ředitelství silnic a dálnic je ale tento krok zbytečný a dohodu může podepsat již nyní s majitelkami odděleně. Společný podpis přitom spolumajitelky pozemků státu navrhly minulý týden.

Havránková a Štrosová v pondělí souhlasily se zněním smlouvy se státem o výměně pozemků, musely ji ale do čtvrtka podepsat. Do tohoto termínu stát pozastavil proces vyvlastňování pozemků. V pondělí zřejmě bude o situaci opět jednat vláda, která by měla rozhodnout, zda bude pokračovat v jednání nebo začne vyvlastňovat.

Připravené dohody počítají s výměnou tří hektarů Havránkové za jiné patřící státu, stát navíc doplatí statkářce zhruba dvacetimiliónový rozdíl v tržní ceně a dá jí do pronájmu dalších 130 hektarů pozemků. Štrosová dostane za svých 1400 metrů čtverečních stejně velký pozemek jinde a doplatek zhruba 40 000 korun.

Spory o pozemky u Hradce Králové se táhnou už 16 let, podpis smluv by je definitivně vyřešil. Dálnice D11 nyní končí tři kilometry před Hradcem a doprava je vedena přes okolní obce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám