Hlavní obsah

Svět se hádá, zda je lepší utrácet, či škrtit výdaje

Právo, DPA, mcm

Výroky amerického miliardáře George Sorose o ohrožení eura úspornou politikou Německa jsou jednou ze salv v ostrém střetu mezi dvěma břehy Atlantiku. Spořit a škrtat, anebo víc utrácet? To je dilema, které musí řešit i skupina G20, jejíž jednání v pátek začíná v Torontu.

Článek

„Musíme posílit globální růst,“ říká za americkou stranu ministr financí Timothy Geithner. Jinak řečeno, že do úspor a omezování rozpočtových schodků se příliš nežene.

„Bez nynějšího růstu budou deficity dál stoupat a podváže se budoucí růst,“ argumentuje Geithner spolu s Obamovým poradcem pro ekonomiku Lawrencem Summersem v listu The Wall Street Journal. Pokud jde o snížení schodků, chtějí jen „demonstrovat závazek“.

Soros jim přizvukuje a v polemice proti hospodářské politice Německa píše: „Proč nenechají dále růst platy? To by pomohlo dalším státům EU.“

Prezident volal v úterý německé kancléřce Angele Merkelové, považované za hlavní představitelku „spořilů“, a patrně se spor snažil trochu zklidnit. Diskusi komentovala jen Merkelová. „Včera v telefonátu jsem mu řekla, jak důležitá je nyní rozpočtová konsolidace,“podotkla.

Evropa chce šetřit

S tezí, že je třeba zastavit drahé programy na nastartování růstu, jde na torontské jednání i Evropská unie jako celek. „Naší prioritou zůstává zajištění silného a trvalého růstu. K tomu je nutné obnovit důvěru,“ zdůvodnili úsporný kurz dva nejvyšší představitelé EU, europrezident Herman van Rompuy a šéf Evropské komise José Barroso, v dopise členům G20.

O úspory už neusilují jen Němci. Francouzi proti nim ještě nedávno reptali, teď však i oni chystají „úsporné balíčky“ za desítky miliard eur. Podobně postupuje nová vládní koalice v Británii, kterou opozice už nyní viní z „nájezdu proti chudým“.

Španělsko zašlo ještě dál: tento týden schválilo první velký průlom do zákonů, jež přísně chrání zaměstnance před výpovědí. Ironií je, že změnu schválila vládní socialistická část parlamentu, zatímco opoziční pravice se zdržela. Zastánci volného trhu tvrdí, že španělská ochrana je přehnaná a zaviňuje vysokou dvacetiprocentní nezaměstnanost v zemi.

Co to znamená pro G20? Evropa a USA míří ke střetu – možná otevřenému, možná skrytému. Unie nebude čelit jen Americe. I řada rozvojových zemí žádá opatření pro růst. V každém případě bude pro G20 těžké navrhnout pro nynější ekonomiku jakoukoli soudržnou strategii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám