Hlavní obsah

Cestovní ruch vynáší státu 100 miliard ročně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovní ruch v Česku přináší každý rok do státní pokladny 100 miliard korun. Vyplývá to z nejnovější analýzy společnosti KPMG, kterou představilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Studie se zabývá obdobím let 2006-2008.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Největší výnosy má stát z cestovního ruchu prostřednictvím daně z přidané hodnoty (38 procent) a z odvodů na sociální pojištění (29 procent). Za hlavní analytický model zvolila KPMG multiplikační model. Ten zohledňuje co největší počet faktorů, které mohou mít přímý či nepřímý dopad na konečnou bilanci cestovního ruchu.

Přes význam turistiky pro hospodářství není podle ministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušky situace odvětví v Česku jednoduchá. "Od roku 2006 zažívá obor nelehké období," řekl na tiskové konferenci šéf MMR.

Průměrný počet přenocování turistů se loni v Česku snížil na 36,7 miliónu z 39,2 miliónu v roce 2008. Počet ubytovacích zařízení se loni meziročně snížil o 148, počet pokojů se ale v roce 2009 ve srovnání s předchozím rokem zvýšil o 864.

"Analýza jasně prokázala obrovský význam cestovního ruchu pro státní kasu. Je proto velmi důležité zajistit tomuto oboru systematickou státní podporu a přijmout zákon o cestovním ruchu, který připravuje MMR," uvedl Vondruška.

Nový zákon má zajistit návratnost peněz zpět do cestovního ruchu a zvýšit tak motivaci podnikatelů i veřejné správy na jeho rozvoji.

Reklama

Výběr článků

Načítám