Hlavní obsah

Statkářka Havránková onemocněla v den, kdy měla podepsat smlouvy k D11

• Aktualizováno

Statkářka Ludmila Havránková se nedostaví ze zdravotních důvodů k podpisu smluv o pozemcích potřebných pro dostavbu dálnice D11. Do dneška měla podle usnesení podepsat smlouvu o výměně pozemků. Novinkám to potvrdil mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Podle něj lze další vývoj jen těžko předvídat.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Nedostavěná dálnice D11 zatím končí v polích.

Článek

"Jsme překvapeni. Právní zástupce paní Havránkovou omluvil pro nemoc," vysvětlil Hanzelka s tím, že pro podpis smluv podle předem dané dohody je nutná přítomnost Havránkové i její sestry Jaroslavy Štrosové.

Právníci situaci nyní řeší. "Nevíme, zda máme Havránkovou se smlouvou nahánět, či čekat," dodal mluvčí. Pokud se situace během čtvrtka nevyřeší, podle Hanzelky se v pondělí sejde vláda, která rozhodne. Farmářce však v tomto případě hrozí vyvlastnění pozemků. Jak ale mluvčí upozornil, další vývoj nelze předvídat.

ŘSD chce podle mluvčí Martiny Vápeníkové udělat vše pro to, aby se smlouvy podepsaly ještě dnes. "Ředitelství silnic a dálnic ČR nabídlo paní Havránkové, že se vzhledem k její indispozici operativně dostaví do místa jejího bydliště i s notářem," uvedla Vápeníková. Zatím však není jasné, zda k podpisu dnes skutečně dojde.

Dohady trvají 16 let

Stát se snaží dohodnout se statkářkou Ludmilou Havránkovou 16 let, zároveň jedná se spolumajitelkou a sestrou Havránkové Jaroslavou Štrosovou.

Dohoda spočívá v tom, že Havránková za své tři hektary na trase D11 dostane od státu jiné tři hektary. Dalších 130 hektarů státních pozemků dostane do pronájmu. Pokud ale vláda přistoupí k vyvlastnění, dostane Havránková za pozemky peníze a dohoda o pronájmu padne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám