Hlavní obsah

EU potrestala koupelnový kartel, 17 firem zaplatí 622 miliónů eur

Antimonopolní orgán Evropské komise potrestal 17 výrobců koupelnového příslušenství pokutou 622 miliónů eur (zhruba 16 miliard Kč). Firmy se podle komise v letech 1992 až 2004 zapojily do nelegálních kartelových dohod o cenách umyvadel, van, kohoutků a dalšího vybavení koupelen v šesti zemích Evropské unie.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Kartel poškozoval v konečném důsledku i velký počet rodin, uvedl komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Článek

Nejvyšší pokutu 326 miliónů eur dostala americká společnost Ideal Standard. Dalšími potrestanými firmami jsou Artweger, Cisal, Dornbracht, Duravit, Duscholux, Grohe, Hansa, Kludi, Mamoli, Roca, RAF, Sanite, Teorema, Villeroy & Boch a Zucchetti. Americká Masco s evropskými dceřinými firmami Hansgrohe a Hueppe získala imunitu, protože byla první, která o kartelu poskytla úřadům informace, sdělila komise.

"Kartel poškozoval podnikatele z řad stavebních a instalatérských firem a v konečném důsledku i velký počet rodin," uvedl ve sdělení komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Pěti z firem byly původně stanovené pokuty kvůli ekonomické recesi a hrozbě platební neschopnosti sníženy, Almunia však ubezpečil, že komise svou politiku sankcí za kartely nijak nezmírňuje.

Komise může pokutovat firmy za porušování antimonopolních pravidel EU až do deseti procent jejich ročních tržeb za každý rok trvání kartelu. EU vybrala od roku 2004 na těchto pokutách již přes deset miliard eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám