Hlavní obsah

Zákazy kouření a krize zametly s legendárními kubánskými doutníky

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární kubánské doutníky zažívají krušné časy. O jeden ze symbolů Kuby, který se vyváží do celého světa, je velmi malý zájem. Za poslední tři roky poklesl export doutníků o dvě třetiny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak upozorňuje britský list Guardian, kubánské doutníky vždy neodmyslitelně patřily k Winstonu Churchilovi, Johnu F. Kennedymu, ale i Fidelu Castrovi. Poslední sklizeň tabáku činila 22,4 miliónu tabákových listů, ze kterých se doutníky dělají, a byla tak o 14 procent nižší než loni. To dokresluje snižující se zájem o export.

Zatímco ještě v roce 2006 vyvezla země 217 miliónů doutníků, loni to bylo již jen 73 miliónů. S menším zájmem o tabákové výrobky se snižuje i rozloha plantáží.

„Redukce plantáží byla zapříčiněna ekonomickou krizí,“ zdůvodnily tamní noviny Guerrillero. Kromě tabákového průmyslu byl na Kubě zasažen i cestovní ruch, například bezcelní obchody si meziročně pohoršily o čtvrtinu.

Guardian připomíná, že kromě krize do prodeje doutníků zasáhla i nejrůznější protikuřácká opatření. Například Španělsko, kam směřovala velká část kubánských doutníků, zakázalo v lednu kouření v kancelářích, obchodech, školách, nemocnicích a ve veřejné dopravě. Kouření podle statistik zapříčiní každoročně smrt 50 tisíc Španělů.

Nižší zájem o tabákové výrobky však hlásí mnoho jiných zemí, například Británie, USA, Francie či Německo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám