Hlavní obsah

Hrobníci mají vlastní cech a chtějí vydávat učebnice

Novinky, Tomáš Holý

Čeští hrobníci mají nově svůj vlastní cech. Zatím nepříliš početné občanské sdružení má ambiciózní plány. Kromě zastřešení tradiční, ale nepříliš populární profese chce také vydávat učebnice. Hrobníci totiž chtějí mít vlastní učební obor, který v tuzemsku zatím není.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Snažíme se, aby hrobník byl plnohodnotný člen společnosti. Zatím je možné v Česku získat jen dílčí kvalifikaci, což je ale jako řidičák bez autoškoly,“ vysvětlil Novinkám hrobník David Stejskal, který přeškoluje své kolegy a stál u zrodu Cechu hrobnického.

Sdružení si založilo již i stejnojmenné internetové stránky. Ty hned v úvodu upozorňují, že „Náš svět je za branou“. Kromě zkvalitnění hrobnictví v Čechách si klade cech za cíl i vznik vlastního učebního oboru.

„Už o tom jednáme s jedním pražským učilištěm. Chceme, aby se hrobník stal tříletým oborem. Na škole by byly i rekvalifikační kurzy pro ty, co již pohřbívají,“ popsal Stejskal. Jeho přání však nestojí jen na dohodě se školou, nutné je i schválení ministerstva školství.

K tomu bude potřeba vypracovat osnovy, sylaby a vydat i nějaké dílčí publikace. Stejskal uvedl, že cílem oboru pracovník správy pohřebiště - hrobník by bylo ovládání křovinořezu či motorové pily. Studenti by se také naučili správně pohřbívat, exhumovat, jednat s pozůstalými. Náplní hodin by byla rovněž nauka o hygieně či religionistice.

Pokud by učební obor skutečně vznikl, je podle Stejskala otázka, jak velký by byl mezi mladými lidmi o něj zájem. O práci by se však lidé neměli bát. „V Česku je 3500 obcí, které mají pohřebiště a měly by zaměstnávat hrobníka,“ dodal Stejskal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám