Hlavní obsah

Rusko posílá Bělorusku výrazně méně plynu, Minsk oplácí přiškrcením tranzitu

• Aktualizováno

Ruská společnost Gazprom snížila ve středu dodávky zemního plynu do Běloruska již o 60 procent. Firma dodává do země méně suroviny již od pondělí kvůli dluhům. Uvedla to agentura Interfax. Bělorusko zase zhruba o 30 procent snížilo dodávky suroviny do Kaliningradu a Litvy, uvedla agentura Reuters. Litva uvedla, že plyn může dovážet z Lotyška, zatím to ale prý není nutné.

Článek

Litva prý může plyn dovážet z Lotyška; zatím to ale není nutné.

Přestože v úterý Bělorusko uvedlo, že zastavilo tranzit plynu do Evropy, Interfax ve středu dopoledne uvedl, že podle Gazpromu kohoutky uzavřeny nebyly. Podle šéfa energetické společnosti Alexeje Millera byl tlak v potrubí směřující do EU v normálu.

Spor o dluhy se mezi Ruskem a Běloruskem vyhrotil minulý týden. Gazprom požaduje v přepočtu několik miliard korun za dodávky plynu do země. Surovina totiž od letošního prvního čtvrtletí podražila, jenže Bělorusové platí stále loňské ceny.

Na druhou stranu Gazprom také dluží nemalé peníze. Bělorusko chce uhrazení dluhu za tranzit plynu do Evropy.

Většina suroviny z Ruska teče na starý kontinent skrz Ukrajinu.

Reklama

Související články

Rusko pouští do Běloruska méně plynu

Bělorusko dostává menší dodávky ruského plynu. Kvůli dluhům za odběr suroviny o tom rozhodl ruský prezident Dmitrij Medvěděv, který nařídil omezení dodávek...

Výběr článků

Načítám