Hlavní obsah

Kofola zvýšila zisk, vyplatí více na dividendách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední středoevropský výrobce nealkoholických nápojů Kofola sídlící v Polsku, pod kterou také patří česká Kofola, letos vyplatí rekordní dividendu. Akcionáři dostanou na akcii přibližně šest korun, dohromady zhruba 160 miliónů korun, což je o 50 procent více než loni. Dividendy musí příští týden ve Varšavě schválit valná hromada. Kofola loni zpětinásobila čistý zisk na 443 miliónů korun.

Článek

Část peněz na dividendy bude vyplacena z loňského zisku, většinu však akcionáři dostanou z kapitálové rezervy vytvořené z nerozdělených zisků společnosti z minulých let. Přibližně 82 miliónů korun na dividendách letos získá hlavní akcionář - firma KSM Investment, kterou vlastní Kostas a Jannis Samarasovi. Po 4,2 miliónu získají také Tomáš Jendřejek a René Musila, 69 miliónů dostane CED Group ze skupiny Enterprise Investors, uvedl Klofanda.

Kofola loni zvýšila konsolidované tržby o 38 procent na více než devět miliard korun. Podle zprávy pro polskou burzu tvořily loni jednu třetinu tržeb celé skupiny příjmy z prodeje v Polsku. Česko a Rusko se podílely na tržbách stejným, čtvrtinovým podílem, a Slovensko zbylým, 15procentním podílem.

Skupina investovala do propagace svých nejdůležitějších značek, kterými jsou Kofola, Rajec, Vinea, Hoop Cola, Jupí, Jupík a Paola, což se projevilo podle Samarase v dobrých výsledcích prodeje na jednotlivých trzích. Díky zefektivnění prodeje a posilovaní značek získala druhé místo na slovenském trhu, třetí místo v Česku a šesté v Polsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám