Hlavní obsah

Téměř každý sedmý Čech měl problém platit účty

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zhruba každý sedmý Čech měl v uplynulém roce problém zaplatit účty či nakoupit potraviny. Vyplývá to z šetření Evropské komise. Podle ní peníze došly za poslední rok 15 procentům Čechů. Ti se tak drží pod evropským průměrem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Komise se snažila zjistit, jak se na hospodaření rodin v jednotlivých zemích EU odrazila hospodářská krize. Šetření proběhlo v několika vlnách od loňského léta. Z výsledků je patrné, že Češi mají zřejmě nejhorší situaci za sebou.

Zatím největší dopady krize byl zaznamenán v jarním šetření, kdy v dotazníku uvedlo 20 procent lidí, že jim v posledním roce došly peníze. Současný stav je tak výrazně lepší a odpovídá situaci, ve které byli lidé před rokem.

Podíl lidí (ve vybraných zemích), kteří měli v uplynulém roce finanční problémy (v %):
průměr EU17
Rumunsko43
Litva37
Lotyšsko33
Bulharsko33
Maďarsko30
Slovensko22
Polsko20
Francie16
ČR15
Itálie16
Velká Británie13
Německo12
Belgie10
Dánsko7
Lucembursko7

Například Slováci jsou na tom hůře. Bez peněz se ocitlo prý 22 procent našich východních sousedů, přičemž obdobný výsledek byl zaznamenán ve všech čtyřech šetřeních od loňského léta.

Smutný evropský prim drží Rumuni, kde mělo problém zaplatit účty plných 43 procent dotázaných. Naopak nejpříznivější situace je v Dánsku, Lucembursku či Rakousku, kde nemělo peníze na jídlo jen sedm procent lidí.

Evropský průměr je pak na 17 procentech.

Reklama

Výběr článků

Načítám