Hlavní obsah

Bělorusko zavřelo Evropě kohoutky s plynem, Ukrajina zvýší dodávky

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spor o dluhy mezi Běloruskem a ruským energetickým gigantem Gazprom se přiostřuje. Bělorusko, které od úterý dostává o třicet procent méně dodávek suroviny, se rozhodlo uzavřít tranzitní kohoutky dále do Evropy. Ukrajina v reakci na krok Běloruska naopak zvýší dodávky plynu přes své tranzitní plynovody.

Článek

Na svých internetových stránkách to uvedla agentura Interfax s tím, že o tom rozhodl běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Přerušení dodávek přes Bělorusko se podle Evropské komise dotkne jen Litvy, Polska a Německa, napsala BBC.

Ukrajina proto na žádost Gazpromu zvýší objem dodávek plynu přes své tranzitní plynovody dál do Evropy. Bude tak kompenzovat výpadek přes Bělorusko.

Ve sporu jde o to, že Bělorusko dluží Gazpromu za dodávky plynu. Naopak ruská společnost přiznala, že nezaplatila za tranzit suroviny do Evropy. Podle BBC Lukašenko řekl, že plyn opět pustí, až od Gazpromu dostane 260 miliónů dolarů (necelých 5,5 miliardy korun) za poplatky spojené s tranzitem.

Naopak Rusko požaduje dorovnání plateb za plyn, který země odebírá. Má jít o částku 200 miliónů dolarů.

Ruský plyn se na spotřebě Evropy podílí jednou čtvrtinou. Většina těchto dodávek teče přes Ukrajinu, zbytek přes Bělorusko. Podle odhadů se současný spor dotkne zhruba 6,25 procenta evropské spotřeby plynu.

Spor o ruský plyn se nevyskytl poprvé. Loni v lednu se kvůli dluhům hádalo Rusko s Ukrajinou. Spor nakonec vyvrcholil úplným uzavřením tranzitu plynu, na což doplatily mnohé evropské země. Například Slovensko kvůli nedostatku plynu muselo vyhlásit nouzový stav, přičemž mnohým podnikům byly omezeny dodávky. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Rusko pouští do Běloruska méně plynu

Bělorusko dostává menší dodávky ruského plynu. Kvůli dluhům za odběr suroviny o tom rozhodl ruský prezident Dmitrij Medvěděv, který nařídil omezení dodávek...

Výběr článků

Načítám