Hlavní obsah

Gazprom omezuje dodávky plynu Bělorusku už o 30 procent

Státní ruský plynárenský kolos Gazprom v úterý rozšířil omezení dodávek zemního plynu Bělorusku na 30 procent po pondělním snížení o 15 procent. Řekl to ráno státní televizi Vesti-24 šéf Gazpromu Alexej Miller. Rusko tento týden začalo svému sousedu krátit dodávky, protože Minsk dluží Gazpromu za plyn 192 miliónů dolarů (zhruba čtyři miliardy korun).

Článek

Gazprom hrozí, že když Minsk nezaplatí, sníží dodávky až o 85 procent. Bělorusko slibuje, že spor s Gazpromem nebude přenášet na další odběratele a zajistí plný tranzit na západ. Gazprom většinu plynu do Evropy posílá přes Ukrajinu, a dopady na další odběratele by tak neměly být významné. Gazprom už dříve uvedl, že v nejhorším případě by využil svých volných kapacit a plyn do těchto zemí by dodával oklikou přes Ukrajinu.

Bělorusko se v pondělí přihlásilo k dluhu vůči Gazpromu a sdělilo, že je připraveno jej vyrovnat do dvou týdnů. Gazprom krátce předtím přiznal vůči Bělorusku dluh za tranzit ve zhruba stejné částce, jako je dluh Běloruska vůči Gazpromu. Dodal však, že vina za vznik problémů s neplacením závazků leží na straně Běloruska, protože Minsk údajně fakticky zablokoval platby od Gazpromu.

Ruský plyn se na spotřebě v Evropě podílí zhruba čtvrtinou. Čtyři pětiny ruských dodávek směřují přes Ukrajinu a zbytek přes Bělorusko. Spory Moskvy s oběma tranzitními státy vedly opakovaně k výpadkům ruských dodávek plynu a ropy do zemí střední a západní Evropy.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko pouští do Běloruska méně plynu

Bělorusko dostává menší dodávky ruského plynu. Kvůli dluhům za odběr suroviny o tom rozhodl ruský prezident Dmitrij Medvěděv, který nařídil omezení dodávek...

Výběr článků

Načítám