Hlavní obsah

Vláda schválila dohodu s majitelkami pozemků pro D11

– Praha • Aktualizováno

Dostavbě dálnice D11 po by mnoha letech nemělo nic bránit. Vláda schválila návrhy smluv s majitelkami pozemků potřebných pro výstavbu. Po uzavření dohody nebude zapotřebí vyvlastnění pozemků. Smlouvy musí být podepsány do čtvrtka. Na tiskové konferenci po zasedání vlády to v pondělí uvedl ministr dopravy Gustav Slamečka.

Foto: archív, Právo

Dálnice D11 končí kvůli nevykoupeným pozemkům před Hradcem Králové nedostavěným mostem přes železniční trať.

Článek

Majitelky pozemků, Ludmila Havránková a její sestra Jaroslava Štrosová, v pondělí vládě doručily parafované znění smluv. Pokud by do dneška se zněním smlouvy nesouhlasily, stát by pokračoval v procesu vyvlastňování, o kterém vláda dříve rozhodla.

"Nyní by již podpisu smluv nic bránit nemělo. Předpokládáme, že po podpisu smluv dojde k jejich plnění," řekl právní zástupce statkářky Ludmily Havránkové Pavel Černohous.

"Pokud získáme pozemky pro výstavbu v nejbližších měsících, čeká nás jako první věc archeologický průzkum a následně výstavba. V tomto případě je možné zprovoznění na jaře 2012," uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Dohady trvají 16 let

Stát se snaží dohodnout se statkářkou Ludmilou Havránkovou 16 let, zároveň jedná se spolumajitelkou a sestrou Havránkové Jaroslavou Štrosovou.

Dohoda spočívá v tom, že Havránková za své tři hektary na trase D11 dostane od státu jiné tři hektary. Dalších 130 hektarů státních pozemků dostane do pronájmu. Pokud ale vláda přistoupí k vyvlastnění, dostane Havránková za pozemky peníze a dohoda o pronájmu padne.

Štrosové patří jen malá část pozemků nutných ke stavbě, zhruba 1400 metrů čtverečních. Za zmíněnou plochu by měla podle dohody dostat jinou parcelu. Před několika dny její syn, který je advokátem, uvedl, že k pozemku není přístupová cesta. [celá zpráva]

Byli přitom ochotni se smířit s příslibem státu, že v budoucnu zpřístupnění pozemku zajistí. Dálnice zatím končí tři kilometry před Hradcem Králové a těžká doprava je vedena přes okolní obce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám