Hlavní obsah

Rusko pouští do Běloruska méně plynu

• Aktualizováno
Novinky, toh

Bělorusko dostává menší dodávky ruského plynu. Kvůli dluhům za odběr suroviny o tom rozhodl ruský prezident Dmitrij Medvěděv, který nařídil omezení dodávek energetickému gigantu Gazprom. Společnost začala uzavírat kohoutky již v pondělí.

Článek

Bělorusko v pondělí odpoledne přiznalo dluhy vůči ruskému monopolnímu vývozci zemního plynu Gazprom a je připraveno je vyrovnat do dvou týdnů, jak napsala agentura Reuters. Rozhodnutí patrně předcházelo přiznání Gazpromu, že Minsku dluží za tranzit suroviny. Dosud to Gazprom popíral, upozornila ČTK.

Rusové pohrozili již minulý týden

Medvěděv již před několika dny pohrozil, že by Bělorusové mohli být odříznuti od plynu, pokud včas nezaplatí své dluhy. Gazprom kvůli tomu jednal se zástupci země o víkendu. Dlužná částka dosahuje prý 200 miliónů dolarů, tedy asi 4,12 miliardy korun. Bělorusko dluh odmítalo.

Vyjednavači se během víkendu na ničem nedohodli. Podle BBC šéf Gazpromu Alexej Miller řekl, že dodávky suroviny budou omezovány postupně. V pondělí to bylo o 15 procent suroviny méně.

BBC také uvedla, že není jisté, zda by nižší dodávky Bělorusku mohly nějak omezit přísun suroviny do dalších evropských zemí.

Dohady o dluhy spočívají v tom, že Gazprom v letošním roce zvýšil ceny plynu. Do konce loňského roku platila země 150 dolarů za 1000 kubíků, od ledna se však ceny zvýšila na 169,20 dolarů a od dubna pak na 184,80 dolarů za 1000 kubíků. Bělorusko to však neakceptovalo a nadále platí 150 dolarů.

Bělorusko si prý v současnosti stěžovalo na finanční potíže. Šéf Gazpromu však informoval Medvěděva, že Bělorusové jsou připraveni se vyplatit alternativním způsobem. Ruský prezident odpověděl, že přijaty mohou být pouze peníze. "Gazprom nemůže přijmout dluh vyplacený máslem, chlebem, sýrem či jakýmkoliv jiným způsobem."

Závislost na Gazpromu

Rusko patří mezi významné dodavatele plynu do Evropy. Na starém kontinentu se ruské dodávky podílí na spotřebě asi čtvrtinou, přičemž čtyři pětiny ruských dodávek směřují přes Ukrajinu a zbytek přes Bělorusko.

V posledních letech měli problémy s dluhy také Ukrajinci, proto jim Rusové dodávky zastavili. Kvůli tomu pak bez plynu zůstalo několik zemí střední a západní Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám